четвер, 03 грудня 2020 10:04

Вибори президента визнали сфальсифікованими

Вибори президента визнали сфальсифікованими
Янукович користувався підтримкою президента РФ Володимира Путіна, а Ющенко був зображений як більш прозахідний політик. Фото: Українська правда

3 грудня 2004-го Верховний суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів президента 21 листопада 2004 року були сфальсифіковані. Дії Центральної виборчої комісії визнали незаконними, а протокол - недійсним.

21 листопада пройшли чергові вибори керівника держави. На останніх етапах результати були оскаржені між лідером опозиції Віктором Ющенком і тодішнім прем'єр-міністром Віктором Януковичем. Вибори проходили у напруженій політичній атмосфері із залякуванням виборців і отруєнням кандидата Ющенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович став прем'єром

1-й тур голосування відбувся 31 жовтня 2004-го. Оскільки жоден з кандидатів не набрав 50% голосів, 2-й тур голосування між двома кандидатами-лідерами Ющенком та Януковичем відбувся 21 листопада.

ЦВК оголосила результати 23 листопада. Так у 2-му турі виборів переміг Віктор Янукович. Результати виборів були оскаржені. Ющенко та міжнародні спостерігачі стверджували, що вибори сфальсифіковані.

Такі події призвели до політичної кризи в країні, яка дістала назву "Помаранчева революція". Верховний суд України анулював офіційні результати і наказав повторити 2-й тур голосування.

Остаточне повторне голосування відбулося 26 грудня. Віктор Ющенко був оголошений переможцем з 52% голосів і 44% в Януковича.

Міжнародні спостерігачі повідомили, що повторне голосування вважається справедливішим, ніж попереднє.

Віктор Янукович був прем'єр-міністром з 2002-го, користувався підтримкою Леоніда Кучми, російського уряду та президента РФ Володимира Путіна. Віктор Ющенко був зображений як більш прозахідний політик, якого підтримували Євросоюз та США.

5 вересня 2004 року отруїли 3-го президента України Віктора Ющенка. Того дня, повертаючись з передвиборної поїздки до Чернігова, він мав 3 приватні зустрічі. На останній вечеряв на дачі тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка під Києвом. Разом із Ющенком у гостях також були голова СБУ Ігор Смешко та нардеп Давид Жванія.

Зараз ви читаєте новину «Вибори президента визнали сфальсифікованими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути