понеділок, 16 листопада 2020 14:15

Янукович став прем'єром

Янукович став прем'єром
Це був перший в історії України коаліційний уряд. Фото: УНІАН

18 років тому, 16 листопада 2002-го, 2-й президент Леонід Кучма відправив у відставку уряд Анатолія Кінаха і запропонував Верховній Раді призначити новим прем'єр-міністром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вищий антикорупційний суд не став заочно арештовувати Януковича

52-річного Януковича обрали прем'єром 234 нардепів. З травня 1997 року він працював губернатором Донецької обладміністрації. Його вважали одним з найвпливовіших представників донецького угруповання, яке контролює більшість великих металургійних і машинобудівних підприємств сходу України.

Уряд Януковича двічі функціонував: з листопада 2002-го по 5 січня 2005-го та з 4 серпня 2006-го по 18 грудня 2007-го. Це був перший в історії України коаліційний уряд, який підтримав вступ країни в НАТО та відправив українські війська до Іраку 2003 року.

Головна проблема цього Кабміну - довготривалий конфлікт з переважаючими у Верховній Раді опозиційними силами на чолі з Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко.

Після поразки прем'єр-міністра Януковича на президентських виборах 2004-го, обов'язки глави уряду отримав Микола Азаров.

23 лютого 2014 року Віктор Янукович утік з України. Відтоді живе в Росії.

24 січня 2019-го Оболонсь­кий райсуд Києва заочно визнав Віктора Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

12 листопада цього року Верховний суд остаточно відмовив позбавленому звання президента Віктору Януковичу в позові про честь і гідність.

Зараз ви читаєте новину «Янукович став прем'єром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути