Ексклюзиви
субота, 05 вересня 2020 09:05

Отрута в крові Ющенка перевищувала норму в тисячі разів

5 вересня 2004 року отруїли третього президента України Віктора Ющенка. Того дня, повертаючись з передвиборної поїздки до Чернігова, мав 3 приватні зустрічі. На останній вечеряв на дачі тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка під Києвом. Разом із Ющенком у гостях також були голова СБУ Ігор Смешко та нардеп Давид Жванія.

Автор: Давид Жванія
  Зліва направо - Віктор Ющенко, Володимир Сацюк, Ігор Смешко. Вечеря 5 вересня 2004 року
Зліва направо - Віктор Ющенко, Володимир Сацюк, Ігор Смешко. Вечеря 5 вересня 2004 року

"Близько 11 вечора ми приїхали до Сацюка. Сіли за стіл. Ющенко з вічливості щось раз чи два покуштував. Я не пам'ятаю, що подавали, але це була одна середньоазійська страва - або плов, або шурпа. Ніхто не був голодний, тому що ми тількино поїли у Володимира Шульги. Там їли і рибу, і суші, і гриби. Пили червоне вино. За 10 хв ми пішли. Ющенко та Смешко залишилися сидіти вдвох", - розповідав Жванія.

Наступного дня Віктор Андрійович став скаржитись на нудоту, нестерпні головні і шлункові болі. Тому був змушений зупинити президентську кампанію і відправився в австрійську клініку "Рудольфіннергаус". Фахівці діагностували гострий панкреатит з ускладненнями, викликаними отруєнням токсинами. На думку професора-хірурга Микола Корпана, якщо б Ющенка не доставили до клініки ще протягом 24-72 год, ризик смерті сягав би 80%.

За кілька днів у Ющенка виникла асиметрія обличчя, шкіра потемніла та набрякла. Сліди помітні й нині. Лікарі припустили, що політика отруїли діоксином. Аналізи підтвердили, що вміст цієї речовини у крові Ющенка перевищував допустиму концентрацію у тисячі разів. В авторитетному британському меджурналі "Лансет" писали, що то був найотруйніший варіант діоксину, який містився також у "агенті орейндж". Його американські війська застосовували для знищення лісів під час війни у В'єтнамі. Таку отруту можна було виготовити лише в лабораторних умовах.

Автор: newstime.in.ua
  Отрута дуже понівечила обличчя політика
Отрута дуже понівечила обличчя політика

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навального отруїли "Новічком" - уряд Німеччини вимагає пояснень від РФ

Своєю чергою Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію, на вимогу якої Генпрокуратура порушила кримінальну справу за статтею про замах на життя державного або громадського діяча.

"Те, що зі мною сталося - не проблеми їжі. Це проблеми політичного режиму в цій країні", - заявив згодом Ющенко депутатам із трибуни ВР.

Попри те, не всі підтримували версію про отруєння.

"Раджу Ющенку й іншим вживати надійні, перевірені продукти, щоб не згадувати потім про отруєння через два тижні. Я їм картоплю і сало, і ніяк воно життю не загрожує", - говорив Олександр Мороз, який тоді теж балотувався на виборах в президенти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідчий розповів, чи були докази отруєння Ющенка

Незважаючи на те, що у грудні 2004 року Ющенко став президентом України, справа по розслідуванню не дала позитивних результатів. У 2005 році Сацюк, звинувачений у зловживанні службовим положенням і фінансових махінаціях, втік до Росії, де отримав громадянство. 26 березня 2008 року помер ключовий свідок по справі Шульга. У нього президент вечеряв за кілька годин до гостин у Сацюка. А 24 вересня 2012 року у ДТП загинув Роман Шубін, який вів справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і отруєння кандидата в президенти Ющенка.

Військовий прокурор Анатолій Матіос заперечує версію про отруєння третього президента України Віктора Ющенка в 2004 році.

Зараз ви читаєте новину «Отрута в крові Ющенка перевищувала норму в тисячі разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути