Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2024 21:08

Вбивчі факти. Чим журналіст Айдос Садиков міг допекти президенту Токаєву

Автор: eastnews.ua
  Як стверджував Айдос Садиков, президент Токаєв продав за безцінь родовища газу Росії
Як стверджував Айдос Садиков, президент Токаєв продав за безцінь родовища газу Росії

Смерть казахського опозиціонера Айдоса Садикова кидає тінь на президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. Gazeta.ua розповідає чому Садиков був незручним для нього.

Тринадцять днів боротьби

2 липня 2024 року Айдос Садиков пішов з життя, повідомила у соцмережі його дружина Наталія. Жінка переконана, "його смерть на совісті Токаєва".

Трагедія сталася 18 червня, коли вдень до автомобіля, у якому був Айдос із дружиною, підійшов невідомий та вистрілив у чоловіка. Майже два тижні Айдос був між життям і смертю в реанімації однієї з київських лікарень, але цю битву він, на жаль, програв.

Айдос Садиков був журналістом та активним критиком чинного президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. За словами дружини активіста, його розстріляли тоді, коли Айдос записав чергове викривальне відео про Токаєва. Помер він якраз у день зустрічі у Казахстані Токаєва з лідером КНР Сі Цзіньпінем.

Таємниці слідства

Передбачаючи складнощі, Токаєв ще 19 червня заявив про готовність Казахстану всіляко сприяти українським слідчим у розкритті справи, котру відразу було кваліфіковано як замах на вбивство. Доволі швидко вдалося встановити підозрюваних, обидва вони громадяни Казахстану. Підозрюваним вдалося втекли до Молдови.

Один з нападників, Алтай Жаканбаєв, здався прокуратурі Казахстану, але тамтешні правоохоронці відмовилися видавати його Україні. Натомість Офіс генпрокурора України повідомив про перекваліфікацію підозри з замаху на вбивство на умисне вбивство за попередньою змовою. Українські слідчі вважають, що стріляв у журналіста Садикова інший підозрюваний, Мейрам Каратаєв, який є співробітником правоохоронних органів Казахстану, а саме - Департаменту поліції одного з регіонів країни). Днями українська сторона вдруге підтвердила, що вимагатиме у Казахстану екстрадиції обох підозрюваних, хоча де перебуває Каратаєв, наразі невідомо.

Кулі за факти

Садикові знайшли прихисток в Україні у 2014 році. Вони вимушені були залишити Казахстан через кримінальне переслідування. Айдос критикував чинного президента Токаєва, наголошував, що Казахстан під Токаєвим виконає будь-яку волю Путіна особисто.

Автор: фото зі сторінки у Facebook Айдоса Садикова
  Айдос Садиков наполягав, що у разі нападу Росії президент Казахстану не буде відстоювати незалежність
Айдос Садиков наполягав, що у разі нападу Росії президент Казахстану не буде відстоювати незалежність

В останньому перед замахом інтерв'ю (УНІАН) Айдос Садиков заявив, що перед терактом у ТЦ "Крокус" (РФ) було вбито двох казахських бізнесменів, яких викрили нібито як терористів-організаторів замаху, але насправді теракт організувала ФСБ. Коментуючи заяви депутата Держдуми Андрія Гурульова про можливу так звану "СВО" у Казахстані, Айдос проводив паралелі з Україною, казав, що Путін ласий до обох країн. Але Казахстан, казав Айдос Садиков, глава держави може віддати на поталу Кремлю.

"В Казахстані може бути не так, як в Україні. У січні 2022 року він (Токаєв, - Gazeta.ua) запросив іноземні,- російські, - війська, щоб зберегти свій режим. Після цього як можна очікувати, що він, як президент України, очолить відсіч?!" - заявляв Садиков.

"Здали" Росії газ

Відповідаючи на запитання, чи можливе у Казахстані проукраїнське підпілля, Садиков звинуватив владу у тотальному прослуховуванні та стеженні. А також звернув увагу на продаж російському "Лукойлу" родовища газу за незначну ціну та допомогу країні-агресорці в обході санкцій. Як от у постачанні мікросхем, бавовни чи целюлози. "У Казахстані зареєстровано понад 25 тисяч російських кампаній, половина з них - після початку війни в Україні. Це більш ніж половина всіх іноземних компаній в країні, - наголошував журналіст,- Між Казахстаном та РФ прозорі кордони, їх майже немає". Це, за словами Садикова, відкриває широкі можливості для того, щоби обходити санкції через криптовалюту або інші лазівки. Садиков незадовго до смерті закликав запровадити персональні санкції проти керівництва Казахстану.

Зараз ви читаєте новину «Вбивчі факти. Чим журналіст Айдос Садиков міг допекти президенту Токаєву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути