середа, 30 січня 2013 18:26

"В Україні ще немає засуджених довічно, які б мали право на помилування"

"В Україні ще немає засуджених довічно, які б мали право на помилування"
Андрій Діденко: навіть засуджені на довічне мають право на приватне життя, а мають одне коротке побачення раз на три місяці. Фото: svidomo.org

Станом на 1 грудня 2012 року в Україні був 1801 засуджений до довічного позбавлення волі. З них жінок близько 170-ти. За перший місяць цього року кількість "довічників" збільшилась на 3-4 людини. Про умови їх утримання говоримо із Андрієм Діденком, координатором програм Харківської правозахисної групи.

Де тримають засуджених довічно?

- Чоловіки утримуються в колоніях з середнім та максимальним рівнем безпеки. У жінок таких колоній немає. Сидять вони окремо від інших засуджених. В 1996-му в Україні був накладений мораторій на застосування смертної кари. Не було спеціальних закладів для їх утримання. Тому вони перебували в тих тюрмах, де їх судили. Потім довічників ставало більше, їх почали розподіляти в дві колонії - Вінницьку та Житомирську. Зараз кількість таких закладів розширилась. В багатьох колоніях є спеціальні приміщення для засуджених до цього терміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пукач був лише виконавцем і заслуговує на інше покарання - Захаров

В яких умовах вони сидять?

- Вони знаходяться в камері по двоє, троє осіб. Якщо людина клопоче, що вона боїться за своє життя, то її розміщають окремо. Так зробив Онопрієнко. Працювати можуть тільки на території колонії, в камерах. Виготовляють предмети, які є небезпечними. Плетуть сітки, або виготовляють продукти. Часто за власним бажанням малюють картини або в'яжуть шкарпетки для дітей-сиріт. Також надається прогулянка тривалістю в одну годину. Можуть дивитись телевізор. В Житомирській в'язниці, наприклад, де багато засуджених довічно, є кабельне телебачення. Близько 40-ка каналів дивляться в залежності від режиму. О 22-ій телебачення вимикається, о 6-ій ранку вмикають.

Листуватись можуть?

- Так. І відправляти кореспонденцію. Зараз адміністрації не чинять перепон, якщо людина оскаржує рішення суду стосовно своєї справи. Єдине, щоб людина не скаржилась на умови утримання. Тоді будуть чинити тиск або психологічні заходи. До нас без перешкод потрапляють звернення довічників.

Що можуть купити в тюремному магазині?

- Чай, цигарки, шкарпетки, мило, шампунь. В так званих ларьках асортимент різний, він залежить від керівництва закладу. Буває, що замовляють собі певні продукти. Наприклад, якщо людина хвора і потребує якогось дієтичного харчування.

Де беруть гроші?

- Заробляють. Мають право витрачати на місяць для придбання продуктів харчування та предметів першої потреби гроші зароблені в колонії. Але тільки в сумі до 50 відсотків мінімального розміру заробітної плати (близько 500 грн. - gazeta.ua). Гроші з пенсії також можуть бути витрачені на власні потреби.

Якщо людина не може працювати через вік, і пенсію не отримує - що їй робити?

- Ця категорія не захищена. Якщо немає рідних, близьких, суспільних контактів із зовнішнім світом, хвора на невиліковну хворобу і не може самостійно заробляти гроші, вона приречена на жалюгідне існування. Додаткового харчування та придбання предметів першої потреби не може собі дозволити. Тут є прогалина в законі та практиці застосування цього виду покарання.

Бачитись із рідними можуть?

- Один раз на три місяці можуть мати короткострокове побачення з рідними. Тільки раз на 3 місяці через скло. Особистого контакту - ні. Тривалі побачення не передбачені. А в людини є право на приватне життя, навіть є прецедент в Європейському суді. Бо засуджений навіть довічно має право на родину і таке інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат Гонгадзе подасть апеляцію, аби вбивство журналіста визнали замовним

Вони ходять в одязі спеціального кольору? Відрізняються від інших?

- Так. Раніше, це був одяг смугастий, потім помаранчевого. Зараз вони в синьому одязі. Звичайна бавовна. За виглядом не відрізняються. У вічі одягом не кидаються.

За хорошу поведінку на що можуть розраховувати?

- При сумлінній поведінці і ставленні до праці після відбуття ними 10 років можуть дозволити витрачати додатково 20% від мінімального розміру заробітної плати. Після відбуття 15 років можуть брати участь у групових заходах культурно-масового, освітнього та оздоровчого характеру. Це означає, що тих, хто себе добре зарекомендував та став на шлях виправлення, можуть відвідати, наприклад, концерт.

А помилування?

- Можуть писати клопотання про помилування до президента після відбуття ним не менше 20 років покарання. Але помилування для нього не означає звільнення. Довічне змінять на строк не менше 25 років.

В Україні вже комусь заміняли?

- Ні, в 1996-му був накладений мораторій, а вироки виносились смертною карою. А тільки в 2001-му вступив в силу новий кодекс, де вже було довічне позбавлення волі. Тобто людини, яка має право на помилування ще немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Пукача суд не врахував свідчення Мельниченка - ЗМІ

Скільки засуджений може заробити у колонії, тюрмі?

- Всюди по-різному, але з зарплатні відраховується позов, який був відповідно до вироку суду. Потім аліменти, витрати на помешкання, одяг, який видавала адміністрація. Тільки після цього не менше 25% від заробленого попадає на особистий рахунок засудженого.

У яку суму обходиться один день чи місяць ув'язненого довічно?

- Я не готовий назвати точну цифру, боюся помилитись. Але не набагато більше, ніж на будь-якого засудженого. З держбюджету нараховують копійки на харчування і помешкання. Законодавство побудовано так, щоб була можливість відраховувати кошти утримання. А з іншого боку ніби це все відбувається за державний кошт.

Вам відомі випадки, щоб в Україні засуджували довічно високопосадовців?

- Відомий випадок посадовця місцевого рівня. Це Володимир Панасенко, він був засновником ринку "Шувар" на Львівщині. Вибухнув автомобіль директора ринку.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні ще немає засуджених довічно, які б мали право на помилування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути