Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 16:39

В Україні йде "мовна війна" - Ющенко зробився публіцистом

В Україні йде "мовна війна" - Ющенко зробився публіцистом
Третій президент України Віктор Ющенко написав статтю в газеті "День", в якій розповідає про плани "російських шовіністів" по відношенню до України.

"У наш час не потрібно знищувати націю фізично. Достатньо вбити її мову та культуру, нав'язавши їй чужі зразки ... Слова російського шовініста Василя Шульгіна, який на початку XX століття сказав: "Краще вже незалежна, але геть русифікована України, ніж Україна в складі Росії , але з пануванням на її землях української мови та культури". Дуже знайомі нам слова", - йдеться в публікації Ющенка.

"Для загарбника першочерговим завданням є знищення мови - а з ним і пам'яті, і волі до боротьби. Часто ми не помічаємо і не усвідомлюємо цю війну під впливом багаторічної фальшивої тези радянської пропаганди про"гармонійність" російсько-української двомовності в СРСР. Ця псевдонаукова теорія виконувала роль демагогічного прикриття реальної більшовицької практики витіснення української мови та культури з усіх сфер суспільного життя. Двомовність - це типовий прояв євразійства або, точніше, азіопства", - розмірковує Ющенко.

"Існування єдиної мови - технічна умову існування постійної європейської держави. Дві державні мови в Україні не можуть слугувати чинниками консолідації. Консолідуватися можна лише навколо чогось одного. Можна стверджувати, що виживання української держави залежить від реального впровадження української мови в усі сфери державного та суспільного життя. У нинішніх умовах мова - це гарантія національної безпеки, територіальної цілісності, національної свідомості та історичної пам'яті народу", - запевняє екс-президент.

"Двомовність в Україні - наслідок колоніальної залежності країни. Тому демагогічні посилання захисників панівних позицій російської мови в Україні на принцип рівноправності мов - безпідставні. Так зване культурне рівноправ'я у постколоніальних країнах йде на користь лише для колишньої імперської культури і є згубним для культури України, яка як мінімум 350 років придушувалася ", - підкреслює Ющенко.

"Від наших громадян, особливо з Донбасу і Криму, приховують правду про те, скільки буде коштувати офіційне використання російської мови поряд з державною. Насправді для забезпечення двомовності потрібні великі витрати: на папір для ведення документації на двох мовах, друк, марки, дорожні знаки, покажчики вулиць, населених пунктів. А ще - назви підприємств, магазинів, побутових приміщень, лікарень, оголошення, особисті картки тощо. Для цього необхідна величезна кількість офіційних перекладачів, а значить - нові бюджетні витрати ... Основний тягар ляже на і без того бідні місцеві бюджети ", - застерігає він.

"Наступним кроком стане введення" регіональних "податків, створення "донецьких" або "одеських" митниць та "місцевих" армій. Таке вже було в нашій історії - і ми не маємо права допустити, щоб ця історія повторилася", - резюмує Ющенко.

За матеріалами День

Зараз ви читаєте новину «В Україні йде "мовна війна" - Ющенко зробився публіцистом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути