Ексклюзиви
вівторок, 05 жовтня 2010 01:31

"Політична еліта фундаментально обманула суспільство"

Експерти коментують рішення Конституційного суду про скасування політичної реформи 2004 року.


Віктор Мусіяка, 64 роки, заслужений юрист України, один з авторів Конституції:

— Остаточно розвалене поняття про право, верховенство права. У Конституційному суді не розуміють, який небезпечний прецедент заклали. Якщо через енну кількість років інший склад Конституційного суду скасує це рішення, тоді що — повернення до Конституції 2004-го?

Рішення Конституційного суду свідчить про те, що суспільство не готове захищати демократичні цінності. Будь-яка форма правління може бути ефективною і неефективною. А парламентсько-президентська була зганьблена Ющенком і командою. Однак треба визнати, що в тому, що відбулося, є певна логіка. Парламентсько-президентська форма демократичніша, а йому, суспільству, все рівно. Значить — не доросли. Почекайте, доки вами будуть керувати під гаслами, як говориться, "наведемо порядок", хоча його можна було спокійно наводити ще при тому режимі.


Вадим Карасьов, 55 років, політолог:

— Народ "кинули". Політична еліта фундаментально обманула суспільство. Вона на п"ять років зачаїлася, говорила про демократію, використовувала її в своїх корисливих цілях. А тепер вирішила, що оцей "театр" із демократією їй не потрібен. Тому не просто скасували зміни до Конституції, а фактично забрали право людей обирати владу, уряд за результатами парламентських виборів.

Леонід Кучма пішов на політичну реформу під тиском обставин, що не є поганим у політиці. Життя вимагало демократизації режиму, переходу до парламентсько-президентської системи. Але він робив це тому, щоб із його повноваженнями не стали президентом Ющенко чи Янукович. Він гадав, що за Ющенка демократія в Україні увійде в геополітичний вимір, що і підтвердилося. А за Януковича це може прийняти авторитарні форми.

Проблеми державного управління — це не питання однієї людини, навіть геніальної. А в нас, слава Богу, у президентах ходили не генії. Бо для народу погано, коли глава держави геній. Від геніальності можна чекати не тільки доброго, а й злого. Наприклад, як від Леніна чи Троцького.

Якщо Янукович думає, що він ощасливить усіх новим китайським шляхом, то помиляється. У Китаї це не робить Цзян Цземінь, Ху Цзіньтао чи Бяо Лянь. Там при маоцзедунівській ідеології і конфуціанівській етиці колективне, а не індивідуальне керівництво.

Конституційний суд практично вчинив суїцид. Можливо, це й добре, бо нам такі суди не потрібні. Було б гірше, якби вони ухвалювали псевдорішення, як їхні попередники. А так усе таємне стало явним. В Україні треба заново створювати правову реальність і конституційні підвалини. Але вже без цих суддів.


Володимир Чемерис, 47 років, cпівкоординатор акції "Україна без Кучми" у 2000–2001 роках:

— Скасування Конституційної реформи зробили з прицілом на майбутнє, як запобіжний захід. Тепер, у випадку програшу Партії регіонів на наступних парламентських виборах, Янукович усе одно збереже реальну владу.

На авторитаризм часів Кучми суспільство вже раз відреагувало. Це зумовило падіння його режиму. Сподіваюся, так буде й цього разу. Але тепер далеко не політична опозиція буде контролювати або тим більше — очолювати такі процеси.

Зараз ви читаєте новину «"Політична еліта фундаментально обманула суспільство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути