понеділок, 11 лютого 2013 10:31

В інтернеті з'явилися копії рішення ВАСУ щодо позбавлення депутатства двох нардепів

Вищий Адміністративний суд України своїм рішенням від 8 лютого 2013 року не тільки позбавив депутатських повноважень нардепів Олександра Домбровського і Павла Балогу, але і дав зрозуміти всім депутатам: так може бути з кожним, хто не згоден із політикою партії. Петра Порошенка і Віктора Балогу це торкнулося в першу чергу.

Про це йдеться в матеріалі сайту news24ua.

Рішення ВАСУ у справі "Балоги - Домборовского" - це міна уповільненої дії. І не стільки для опозиції, скільки для влади. Тільки сама влада цього поки, напевно, не розуміє. Згідно з Кодексом адміністративного судочинства, строк звернення до суду щодо дій ОВК про підсумки голосування та дій ЦВК про результати виборів у мажоритарному окрузі становить 5 днів. У цьому випадку цей термін був пропущений, так як пройшло 4 місяці з дня голосування.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера акцентує увагу на абсурдності подібного судового рішення: "Після реєстрації депутатів і спливу терміну на судове оскарження обидва депутати принесли присягу у ВР і отримали повноваження народних депутатів України. Цей момент в юридичній площині є незворотнім".

Головним позивачем виступив у цій справі не представник сторони, яка програла на виборах, що було б логічно, а "правозахисник і депутат" Юрій Кармазін, який, формально, до жодного з зазначених округів не мав ніякого відношення.

Автор: Фото: news24ua.com
 

Автор: Фото: news24ua.com
 

Маючи таке рішення суду, ПР може зайнятися і поступовим формуванням у Верховній Раді конституційної більшості. При такому судовому розкладі заповітні 300 багнетів у парламенті вже не є чимось недосяжним. А парламентська більшість тим самим сигналізує всім депутатам-мажоритарникам, що вважають себе незалежними, що на самій-то справі вони такими не є.

У мажоритарників тепер вибір не багатий: або спокійно дрейфувати в бік провладної фракції, або намагатися налагоджувати конструктивні відносини з будь-якою з опозиційних партій. Дотримуватися видимості незалежності, схоже, у парламенті VII-го скликання не вийде ні в кого.

Одна з перших ластівок, що покидає парламент з волі суду - Олександр Домбровський - сьогодні гранично ясно висловив своє ставлення до факту, через соцмережу: "...ще раз офіційно заявляю, що я ніколи і нікому не давав жодних обіцянок вступати в будь-які фракції, ні в провладні, ані в опозиційні. Ні до виборів, ні під час виборів, ні після. Я обіцяв вінничанам бути незалежним депутатом і захищати їхні інтереси, а не інтереси партій і фракцій. І я виконав свою обіцянку. На жаль, об'єктивна позиція народного депутата сьогодні не влаштовує багатьох. І рішення ВАСУ від 8 лютого 2013 року є тому підтвердженням".

І як тут не процитувати Юрія Кармазіна, чия порада опозиціонерам у мережі Фейсбук точно охарактеризувала причину подачі позову: "За мене, як опозиціонера, ніхто не заступився (за винятком колег Уколова і Ляшко) при вакханалії з боку ЦВК. Коли знімали і не допускали до реєстрації кандидатів у депутати опозиційних політиків. А за цих осіб, тим більше, не бачу причин заступатися опозиції".

Зараз ви читаєте новину «В інтернеті з'явилися копії рішення ВАСУ щодо позбавлення депутатства двох нардепів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути