Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2007 16:48

Ющенко хоче отримати кандидатуру прем"єра до суботи

Автор: фото: PHL
  В’ячеслав Кириленко (ліворуч), Юлія Тимошенко і Юрій Луценко після переговорів у президента прогулюються його секретаріатом 8 жовтня 2007 року
В’ячеслав Кириленко (ліворуч), Юлія Тимошенко і Юрій Луценко після переговорів у президента прогулюються його секретаріатом 8 жовтня 2007 року

53-річний президент Віктор Ющенко зустрівся з лідерами партій, які пройшли до Верховної Ради на дострокових виборах. Минулого понеділка він запросив їх до себе в секретаріат.

Прийшли всі, крім Володимира Литвина. Від Партії регіонів — прем"єр-міністр Віктор Янукович та Раїса Богатирьова. Від БЮТу — Юлія Тимошенко й Олександр Турчинов. Юрій Луценко та В"ячеслав Кириленко представляли "Нашу Україну — Народну самооборону". Олег Зарубінський та Ігор Шаров — Блок Литвина. Лідера Компартії Петра Симоненка на Банкову спочатку не запросили. Зробили це за півгодини до зібрання.

У залі на четвертому поверсі Ющенко тисне руку присутнім. Сідає між главою секретаріату Віктором Балогою та секретарем Ради нацбезпеки й оборони Іваном Плющем.

На початку виступу президент вимагає від політичних сил, що пройшли в парламент, визначитися з форматом коаліції та висунути кандидатуру прем"єр-міністра протягом п"яти днів. Потім закликає політиків ухвалити нову редакцію Конституції вже наступного року.

— Як президент, хотів би вам дати гарантії — у жодні темні оборудки в цьому питанні я не гратиму, — наголошує Ющенко.

Упродовж промови він постійно крутить у руках окуляри. Присутні щось занотовують. Журналісти спостерігають за виступом президента з прес-центру.

— Я наполягаю на скасуванні "Закону про Кабінет Міністрів", бо він приймався не у відповідності до закону, — каже Віктор Ющенко.

І додає, що всі силові відомства мають бути підпорядковані главі держави. Після його виступу перемовини продовжуються без участі преси. Вони тривають близько двох годин. Першим виходить похмурий Симоненко.

— Навіщо було запрошувати, якщо самі не визначилися ні з чим? — бурчить він. — Ця зустріч у президента звелася до чергового "Давайте жити дружно!".

За ним із бокового входу президентської канцелярії виходять 57-річний Віктор Янукович та Раїса Богатирьова.

— Ця зустріч відбулася за ініціативи президента. Але це лише початок, — загадково говорить лідер "Регіонів". Додає, що він проти скасування "Закону про Кабінет Міністрів": — Закони скасовувати не можна. Їх можна лише змінювати.

Прем"єр також не виключає, що Партія регіонів працюватиме в опозиції. І додає, що "регіонали" до цього готові.

Тимошенко прикривається рукою й хихоче

— Наперед нічого не говоритиму. Я ніколи не був гадалкою. Але ми не лякаємося, якщо будемо в опозиції. Якщо ж — в коаліції, то прем"єрське крісло буде в Партії регіонів, — запевняє Янукович.

Насамкінець каже, що встиг коротко поспілкуватися з Тимошенко. Після цього обіймає за талію Богатирьову та йде до урядового авто. Богатирьова сідає з одного боку. Янукович обходить машину ззаду, щоб сісти з другого. До нього підходять кілька людей, просять допомогти.

— Виктор Федорович, помогите! — звертається до нього бабуся.

— Чем, женщина? — запитує він.

— С жилищным вопросом, — жалібним голосом відповідає вона.

Прем"єр каже до свого прес-секретаря:

— Денисе, занотуй. І цю дівчину запиши, — дивиться на жінку, яка стоїть біля нього й теж про щось просить. На вигляд їй років п"ятдесят.

Прем"єр сідає в "мерседес" і їде. Тим часом із секретаріату виходять Тимошенко, Луценко та Кириленко. Утрьох підходять до преси.

— Наші дві політсили готові після оприлюднення результатів Центрвиборчкомом оголосити про створення демократичної коаліції, — повідомляє лідерка БЮТу. — Альтернативи для такого рішення не існує.

Тимошенко каже, що майбутня опозиція матиме можливість контролювати владу. Вона перераховує посади, що її уряд готовий віддати парламентській опозиції:

— Ми надамо посаду віце-прем"єр-міністра з контролю за діями Кабміну, Рахункову палату теж призначатиме опозиція. Вона очолить контрольні парламентські комітети, посади в міністерствах та відомствах.

Тимошенко запитують, чи погодився Янукович на такі умови, але Луценко обережно  бере її за руку й говорить:

— Я скажу. У нас Янукович сидів і конспектував права майбутньої опозиції, — каже Луценко.

Тимошенко прикривається рукою й сміється. А Луценко пояснює, чому Янукович мав щасливий вигляд після зустрічі у президента:

— Із нього спаде така важка ноша, як керівництво урядом.

Тимошенко схвально киває й додає:

— Йому просто дуже сподобалася пропозиція для парламентської опозиції.

Потім вони втрьох повертаються назад до секретаріату. А представники Блоку Литвина залишають канцелярію президента через чорний вихід.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко хоче отримати кандидатуру прем"єра до суботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути