Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2024 21:29

Урсула фон дер Ляєн пообіцяла Україні €35 млрд із заморожених російських грошей

Урсула фон дер Ляєн пообіцяла Україні €35 млрд із заморожених російських грошей
Урсула фон дер Ляєн заявила, що кошти із російських активів Україна отримає в кредит. Фото: eastnews.ua

Щойно президентка Єврокомісії у Страсбурзі представила нових єврокомісарів, як одразу приїхала у Київ. Військова допомога Україні, підготовка до зими в умовах енергетичної кризи та продовження кредитування – ось головні питання, з якими їхала Урсула фон дер Ляєн до Києва.

Основною темою розмови з Володимиром Зеленським став вступ до Євроcосюзу. Питання загострилося після останніх заяв міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, котрий вважає терміни, озвучені українським президентом, малоймовірними.

Про гроші

Через невпинні атаки Росії українська держава потребує подальшої підтримки Євросоюзу, тож Україна може розраховувати на €35 млрд кредитів від "Групи семи", - запевнила Урсула фон дер Ляєн.
Принципово, що ці кошти надійдуть до Києва, всупереч погрозам Кремля, від відсотків на доходи з "заморожених" російських активів.

"Впевнені, зможемо швидко надати Україні цю позику", - пообіцяла вона на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.
Тож Київ може розраховувати на швидке надходження коштів, що, на думку гості, підтримає макроекономічну стабільність країни.

"Потрібен чіткий механізм"

Цікаво, що якраз 20 вересня Верховна Рада розпочала розгляд проєкту держбюджету на 2025 рік. Гарячі дискусії точаться довкола ініціативи збільшення податків, котру критикують навіть деякі депутати з монобільшості.

Не виключено, що за упевненості в надходженні цих коштів бюджетні ідеї були б дещо іншими: коментуючи кредит від "Групи семи" й раніше оголошену підтримку Європою української енергетики в обсязі €160 млрд, президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності повного використання "заморожених" російських активів. Особливо відзначив він потребу в чіткому механізмі "виділення тих $50 млрд, щодо яких є згода й загальне рішення на політичному рівні".
Про головний фінансовий документ країни говорила й Урсула фон дер Ляєн: "Дуже важливо, що цей кредит буде переданий безпосередньо у ваш державний бюджет". Вона наголосила, що ЄС протягом війни вже надав близько €118 млрд, але "країна потребує подальшої підтримки".

Тепло з Європи

А ще Урсула фон дер Ляєн оголосила про "зимовий план" ЄС для України. Йдеться про під'єднання української енергомережі до європейської, стабілізацію потоків в самій Україні.

Загалом, прогнозує президентка Єврокомісії, буде забезпечено + 4,5 Гігавати електроенергії. З них 2 Гігавати - експорт з ЄС до України. Як зазначила президентка Єврокомісії, ці заходи дозволять перекрити до 25% енергодефіциту взимку, якщо не буде нових руйнувань. Для стабілізації в Україну будуть спрямовані газотурбіни і сонячні панелі. Раніше, нагадала гостя, ЄС надав понад €2 млрд для підтримки української енергетики.
Крім європейської допомоги енергетиці, зігріє душу українців і те, що Урсула фон дер Ляєн назвала вступ України до ЄС пріоритетом своєї нової каденції на чолі ЄК. Причому вона вражена швидкістю, з якою Україна рухається у цьому напрямку.

Нарешті говорили і про зброю, на яку, за словами Володимира Зеленського, заплановано витратити частину з обіцяних €35 млрд. Як розповіла Урсула фон дер Ляєн, є ініціатива відкрити у Києві Європейський оборонний інноваційний офіс у Києві, котрий залучатиме допомогу й підтримуватиме зв'язки з оборонними європейськими компаніями.

Справжній зміст візиту

Справді знаковий візит, оскільки буквально днями Урсула фон дер Ляєн представила новий склад Єврокомісії, - зазначив політолог-міжнародник Дмитро Левус.

"Це є сигнал, що пріоритети для президентки Єврокомісії та вищої влади в ЄС залишаються щодо України незмінними. На додачу, гадаю, що питання енерго- та інфраструктури є важливими, оскільки останніми днями тема піднімається у багатьох ефірах і статтях на Заході. Нарешті, передача "заморожених" активів РФ потребує консультацій з Україною, в Євросоюзі схиляються до "замороження" цих коштів відразу на три роки й необхідно обговорити, як будуть витрачатися Україною ці кошти", - пояснив він. До того ж, Україна вписана у стратегію європейського ВПК, додав він, симптоматично, що комісаром з оборони та космосу ЄК став великий друг України - колишній двічі прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

Президентка Єврокомісії й про себе не забула - заробляє політичний капітал перед голосуванням складу ЄК у Європарламенті. "Вона від поїздки до Києва отримує свої електоральні бали, - припускає кандидат політичних наук Олексій Буряченко. - До того ж, сам ЄС трансформується з горизонтального економічного союзу до вертикального, на кшталт США. Україна у цьому процесі відіграє важливу роль".

Зараз ви читаєте новину «Урсула фон дер Ляєн пообіцяла Україні €35 млрд із заморожених російських грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути