Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2024 22:21

Глава МЗС Андрій Сибіга розказав про своє перше міністерське відрядження

Глава МЗС Андрій Сибіга розказав про своє перше міністерське відрядження
Глава МЗС України у Словаччині. Фото: facebook.com/andrij.sybiha

Свою першу закордонну поїздку він здійснив до Румунії, Словаччини й Молдови. Як зазначає посадовець, такий маршрут визначив президент Володимир Зеленський.

У підсумку досягнуто домовленостей, "які відчує ворог і які стануть публічними згодом. Є підтвердження нових пакетів допомоги. Є підтримка українських ініціатив, зокрема, конкретних фінансових внесків у "Grain From Ukraine", - розповів Андрій Сибіга.

Як мінімум, Андрій Сибіга заручився підтримкою Словаччини й Румунії у делікатному питанні вступу України до ЄС. За його словами, можна розраховувати на підтримку прискорення євроінтеграції з 1 січня 2025 року, коли в ЄС головуватиме Польща. Водночас посадовець озвучив ініціативу по "вступних" переговорах: відкривати кластери не послідовно, один за одним, а паралельно. Це справді заощадить чимало часу.

З огляду на офіційні звіти, переговори у Молдові були складнішими через близькість президентських виборів і референдуму, на якому буде визначено зовнішньополітичний курс держави.

Зближення й посилення співпраці

У Румунії та Словаччині будуть відкриті нові генконсульства, українська сторона спільно з румунською здійснюватиме прикордонний контроль, щоб спростити процедури його перетину.

Зауважимо, що переважна більшість ухилянтів намагаються втекти саме до Румунії. З румунським урядом український проведе спільне засідання, зі словацьким - міжурядові консультації. Не виключено, що до них приєднається й Молдова, тоді можна вести мову про тристоронній формат.

"Свої не забуті"

Зміцнення політики добросусідства, схоже, стає наріжним каменем нової української дипломатії, про це говорив президент Володимир Зеленський напередодні призначення нового міністра закордонних справ.

Але ще один аспект стає базовим - відносини держави Україна зі своїми громадянами за кордоном, яких там, за даними Андрія Сибіги, - понад 7,5 мільйонів осіб.

Для них незабаром буде запроваджено нову послугу - електронний консул. Послуга допоможе прискорити оформлення документів, наприклад, паспортів, пояснив міністр. Для підтримки зв'язку зі своїми громадянами Україна відкриватиме осередки культурної та наукової співпраці в інших країнах. Зокрема, передбачається розширити мережу Українського інституту, який нині опікується налагодженням міжнародних зв'язків між людьми на інституціями.

Нарешті, чи не найсенсаційніша новація, - у закон про громадянство України передбачається внести зміни щоби дозволити множинне громадянство. "Триває робота над фінальною версією законопроєкту", - повідомив Андрій Сибіга.

"Подушка" підтримки

Європейське міні-турне міністра закордонних справ України є цікавим ще й з точки зору майбутнього виступу президента Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН.

Супротивники закидають Україні, що вона, буцімто, "пересварилася зі всіма сусідами". Для прикладу наводять останні заяви міністра закордонних справ Польщі. Вочевидь, візиту президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн недостатньо, щоб спростувати кремлівський наратив. Натомість поїздка до сусідів і відверта розмова є кращим способом з'ясувати справжні настрої держав-сусідок.

Для України важливо сформувати особливо надійну "групу підтримки" з таких країн, адже дружні відносини з Польщею на початку вторгнення Росії дозволили організувати експорт сільгосппродукції, а також рух військової техніки та озброєння, не кажучи вже про гуманітарну підтримку наших біженців. У цьому сенсі, турне Андрія Сибіги виявилося доречним і корисним.

Є ще один момент - настрої у Молдові. Помітно, що офіційний Кишинів скупо відгукнувся на українські ініціативи. Там наш міністр закордонних справ зустрівся з українськими громадянами й поспілкувався з ними доволі відверто. Раніше про закордонних українців говорив Володимир Зеленський, коли обґрунтовував створення Міністерства єдності. Якщо уряд подасть до Верховної Ради зміни до закону про громадянство з дозволом його множинності (крім країни-агресорки), можна буде підтримувати сталий зв'язок з українськими біженцями на рівні держави.

Зараз ви читаєте новину «Глава МЗС Андрій Сибіга розказав про своє перше міністерське відрядження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути