четвер, 02 квітня 2009 13:48

Українські багатії побіднішали на $70 млрд
5

Рінат Ахметов
Віктор Пінчук
Ігор Коломойський
Геннадій Боголюбов
Костянтин Жеваго
Загальний статок 150 найбагатших людей України, згідно з версією тижневика "Фокус", оцінюється в $33,3 млрд. Лідером рейтингу журналу став бізнесмен Рінат Ахметов.

Як повідомила на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер керівник проекту журналу "Фокус" Надія Шаломова, минулого року загальний статок найбагатших українців був оцінений в близько $100 млрд, тобто падіння склало близько 70%.

Крім того, список українських мільярдерів порівняно з 2008 роком скоротився з 21 до 4 в поточному році.

Найбагатшим українцем, за версією тижневика залишається співвласник компанії СКМ Рінат Ахметов, статок якого оцінюється в $3,7 млрд. При цьому його втрати з лютого 2008 року склали близько $11 млрд. Друге місце в рейтингу зайняв власник компанії "Інтерпайп" Віктор Пінчук, статок якого зменшився втричі (-$7 млрд) і складає $3,5 млрд. Третю і четвертую позицію рейтингу займають співвласники групи "Приват" Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов зі статками $2,3 млрд і $2,2 млрд відповідно. П"яте місце в списку - співвласник групи "Фінанси та кредит" Костянтин Жеваго ($970 млн). Далі в рейтингу найбагатших людей перераховані генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Володимир Бойко (6 місце, статок $743 млн), співвласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) Віталій Гайдук (7 місце, $704,3 млн), співвласник і глава ради директорів ІСД Сергій Тарута (8 місце, $673,8 млн), власник "Смарт Холдингу" Вадим Новінський (9 місце, $671,2 млн), співвласник банку "Форум", власник компаній "Ярославів Вал", "Скандинавія" Леонід Юрушев (10 місце, $663,3 млн).

Активи мера Києва Леоніда Черновецького за минулий рік зменшилися на 35%, при цьому він піднявся з 22 на 11 позицію (статок - $663,2 млн). Експерти журналу відзначають, що значно скоротити втрати від кризи столичному мерові вдалося, своєчасно і вигідно продавши свої активи.

Деякі українці просили виключити їх з рейтингу

Крім того, мінімальних втрат зазнали співвласник групи ТАС Сергій Тігіпко (-31%), який займає 14 місце в рейтингу, Андрій та Сергій Клюєви (ВАТ "Укрподшипник"), які втратили близько 44% статку і опинилися на 18 місці в списку.

Найбільше в грошовому обчисленні постраждав співвласник Промінвестбанку Володимир Матвієнко, який з лютого 2008 року збіднів на $926 млн.

Крім того, колишні великі акціонери банку "Надра" Ігор Гіленко, Сергій Лагур також втратили більше 90% своїх торішніх статків.

Разом з тим Шаломова відзначила, що цього року українські компанії схильні більше приховувати свої активи, а деякі багаті українці навіть просили виключити їх з рейтингу.

При складанні рейтингу враховувалися тільки видимі активи компаній на підставі офіційних даних. Активи, що знаходяться в пасивному управлінні, право власника учасника на яких чітко не простежуються, не враховувалися. Також не враховувалося особисте майно учасників, грошові накопичення, спірна власність.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Українські багатії побіднішали на $70 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути