субота, 23 квітня 2011 10:56

Українці залишаться без газу, якщо в українських судах газову угоду визнають недійсною

Українці залишаться без газу, якщо в українських судах  газову угоду визнають недійсною

Визнання недійсною газової угоди між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" від 19 січня 2009 року в українських судах за позовом органу державної влади в цивілізованих правових системах розглядатиметься як неприпустиме втручання держоргану у контрактні відносини між господарюючими суб'єктами.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише адвокат, юрист-міжнародник Максим Алінов. Він пояснює, що газова угода містить так зване "арбітражне застереження" – норму, яка встановлює, що будь-які спори, розбіжності або претензії у зв'язку з цією угодою, її порушенням, розірванням або недійсністю будуть остаточно вирішуватися в арбітражі згідно з регламентом Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм (стаття 8 угоди від 19 січня 2009 року).

Водночас українській судовій практиці відомі випадки, коли зовнішньоекономічний контракт, який також містив "арбітражне застереження", визнавався недійсним за рішенням українського суду – у тому разі, якщо питання недійсності такого контракту порушувалося в українському суді не однією з його сторін, а органом державної влади (наприклад певним міністерством чи Генпрокуратурою), і "арбітражне застереження" не застосовується.

За словами Алінова, таке рішення українського суду не буде визнане і не матиме юридичної сили за межами України.

"Воно призведе до припинення поставок російського газу в Україну. Більше того, українська сторона саме зажене себе у глухий кут: будучи зобов'язаною виконувати рішення українського суду в силу законів України, офіційний Київ не матиме правових підстав для купівлі газу для цілей споживання в Україні та для оплати такого газу. У такій ситуації —з урахуванням специфіки функціонування газотранспортної системи України —почнеться відбір частини російського газу, що транзитується через українську територію для європейських споживачів.

Усе це дасть підстави "Газпрому" та Кремлю звинуватити Україну у розв'язанні нової газової кризи на Європейському континенті; і українська сторона не матиме аргументованих юридичних заперечень з цього приводу, оскільки в основі такого розвитку подій буде нелегітимне рішення українського суду", — пише адвокат.

Таким чином, за його словами, єдиним легітимним шляхом визнання недійсною або розірвання газової угоди від 19 січня 2009 року (за відсутності домовленості між "Нафтогазом" і "Газпромом") є звернення НАК "Нафтогаз України" з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу.

Зараз ви читаєте новину «Українці залишаться без газу, якщо в українських судах газову угоду визнають недійсною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути