середа, 26 січня 2022 00:36

Україна в ООН: Росія цинічно видає себе за "жертву"

Україна в ООН: Росія цинічно видає себе за "жертву"
Заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко виступив із заявою у Раді Безпеки. Фото: УП

Російська Федерація, яка ставить під сумнів міжнародне право і заснований на правилах порядок, цинічно намагається видати себе за "жертву", яка потребує "гарантії безпеки".

Про це йдеться в заяві української делегації в ООН.

Її виголосив на дебатах у Раді Безпеки заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії немає права вето на вступ України в Альянс, немає "сфер впливу" чи контролю над сусідами – генсек НАТО

"Це був би вельми збочений спосіб захистити себе, втягнувши свого сусіда в кровопролиття", - сказав він.

Вітренко наголосив, що "Україна не має намірів починати наступ на окуповану частину своєї суверенної території, не кажучи вже про прикордонні райони Російської Федерації".

За його словами, Україна не бачить альтернативи політичному та дипломатичному врегулюванню конфлікту й продовжуватиме шукати будь-який життєздатний варіант забезпечення миру.

Найбільших збитків під час воєнних дій у містах зазнає інфраструктура, що залишає багатьох людей без доступу до води, санітарії, електропостачання та палива, а також може призвести до серйозних екологічних та епідеміологічних загроз, зазначив Вітренко.

"Усе це стало сумною реальністю для жителів окупованої частини Донбасу", - додав він.

Дипломат нагадав, що рівно вісім років тому 24 січня 2015 року російські окупаційні війська обстріляли ракетами "Град" і "Ураган" густонаселені райони українського міста Маріуполь. Внаслідок цього нападу 31 цивільну особу, включаючи дітей, було вбито і більш як сотню – поранено. Тодішній заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман на засіданні Ради Безпеки ООН назвав напад "свідомо націленим на цивільне населення", що являв собою "порушення міжнародного гуманітарного права".

1 грудня президент Росії Путін заявив, що хоче "конкретних домовленостей" на папері з США та іншими членами НАТО, що Альянс не розширюватиметься на схід, натякаючи на Україну та Грузію.

Зараз ви читаєте новину «Україна в ООН: Росія цинічно видає себе за "жертву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути