Ексклюзиви
середа, 01 грудня 2021 13:43

Російські війська біля кордону: Україна просить у НАТО нових санкцій

Російські війська біля кордону: Україна просить у НАТО нових санкцій
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступає на саміті у Ризі, 1 грудня / REUTERS

У середу, 1 грудня, Україна закликала НАТО підготувати економічні санкції щодо Росії, щоб запобігти можливому вторгненню близько 100 тис. російських військ, зосереджених біля українських кордонів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся з проханням до міністрів закордонних справ країн НАТО, які проводять 30 листопада – 1 грудня саміт у латвійській столиці Ризі. Вони зібралися, щоб обговорити, як реагувати на нарощування російських військ біля кордонів України та запобігти потенційній агресії проти України. Про це повідомляє Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО б'є на сполох через росіян на кордоні України, а Пекін хоче відсудити у Києва $4,5 млрд - що про нас пише світова преса

"Закликаємо союзників приєднатися до України у розробці пакету заходів стримування. Він повинен включати підготовку економічних санкцій проти Росії на випадок, якщо вона вирішить обрати найгірший сценарій. НАТО також має активізувати військову та оборонну співпрацю з Україною. Впевнені, якщо об'єднаємо зусилля, якщо діятимемо узгоджено, зможемо втримати Путіна і демотивувати його від вибору найгіршого сценарію, яким є військова операція", - сказав Кулеба.

НАТО та США у вівторок попередили Росію, що вона заплатить високу ціну за будь-яку нову військову агресію проти України.

"Будь-яка агресія Росії проти України в майбутньому коштуватиме дорого і матиме серйозні політичні та економічні наслідки для Росії", - заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Держсекретар США Ентоні Блінкен має зустрітися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Стокгольмі у четвер.

Спроба державного перевороту в Україні може бути частиною агресії Росії, вважає Блінкен.

"Багато разів бачили "методичку" росіян. Частиною є спроби штучно створити так звану "провокацію", щоб виправдати дії, які Росія вже давно планує, тобто військовий наступ", - заявив Блінкен на брифінгу у Ризі.

Зараз ви читаєте новину «Російські війська біля кордону: Україна просить у НАТО нових санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути