четвер, 29 вересня 2011 18:49

"Україна не повинна розглядати переговори з Росією як торги поступками"

"Україна не повинна розглядати переговори з Росією як торги поступками"

Україна може поставити перед Москвою кілька дієвих умов в газових суперечках. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Перша – будь-які розмови про злиття активів "Газпрому" й "Нафтогазу" будуть можливі лише, коли Росія повернеться до Європейської енергетичної хартії. Та забороняє використовувати енергоносії для політичного тиску. У цьому разі Росія перебуватиме в одному з Україною правовому полі. Москва хартію спочатку підписала, але не ратифікувала, а кілька років тому взагалі відкликала свій підпис. Україна ж перебуває серед півсотні держав, які є стороною цього документа", - наголосив він.

"Друга – Росія має виходити з того, що Україна є членом Європейського енергетичного співтовариства. Відповідно, будь-які відносини "Газпрому" і "Нафтогазу" треба розглядати з погляду законодавства Євросоюзу. Якщо ж Україна погоджується не застосовувати жорстко саме такий, незручний для Росії підхід, то Москва повинна піти на поступки в ціноутворенні й уникати дискримінації. Наприклад, "Газпром" зменшив ціни на газ для низки європейських компаній – те саме має право очікувати від нього й "Нафтогаз", - зауважив експерт.

"Третє – з газових угод слід вилучити положення про заборону реекспорту закупленого в Росії газу. Це також суперечить законодавству ЄС. Свого часу під тиском Брюсселя європейські компанії добилися вилучення цього пункту зі своїх контрактів із "Газпромом". Київ повинен твердо заявити: якщо не хочете зменшувати ціну на газ, то маєте зняти заборону на його реекспорт. Тим більше, що в угоді передбачено закупівлю більших обсягів палива, ніж Україна реально потребує", - підкреслив він.

Михайло Гончар зазначив , що насамперед Україна не повинна розглядати переговори з Росією як торги поступками.

"Тим більше, що отримала гарний урок із Харківськими угодами. Переговори повинні мати не політичний, а правовий характер із використанням закладеного в домовленостях 2009 року механізму звернення до Стокгольмського арбітражу", - пояснив він.

"Водночас Україна має зміцнити свою позицію в діалозі з Росією. Щоб "Газпром" змушений був іти на поступки, а не країна. Звичайно, такими акціями, як демонстративний візит Януковича в Туркменістан, цього не досягти: всі ж чудово розуміють, що труба звідти йде через Росію. Альтернатива якщо й з'явиться, то не скоро, а дешевшого газу Україна хоче вже зараз", - наголосив експерт.

Михайло Гончар аналізує позиції Києва й Москви в суперечці за ціну газу у новому номері журналу "Країна" № 37 (90) за 30 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Україна не повинна розглядати переговори з Росією як торги поступками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути