четвер, 29 вересня 2011 13:50

"Росіяни сформулювали свою мету – цілковите поглинання "Нафтогазу"

"Росіяни сформулювали свою мету – цілковите поглинання "Нафтогазу"

В разі неможливості добитися від Росії газової знижки, Київ погодиться на паритетне з "Газпромом" управління газотранспортною системою. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"І подасть це як свою перемогу. Формально все справді виглядатиме по-братньому, але в результаті "Газпром" отримає одноосібне управління ГТС", - пояснив він.

"Такий сценарій небезпечний для українського олігархату – а гравцями тут є саме олігархи, а не поставлена ними влада. Контроль "Газпрому" над "Нафтогазом" означатиме, що протягом кількох років промислові активи українських фінансово-промислових груп буде розподілено між російськими. Адже "Газпром" вирішуватиме питання щодо контрактів на постачання газу кінцевим споживачам", - наголосив експерт.

Михайло Гончар наголосив, якщо Україна хоче добитися поступок від "Газпрому", то не повинна показувати, що сама готова йти на якісь компроміси.

"Бо результат буде протилежний, росіяни хотітимуть ще більше. Вони сформулювали свою мету – цілковите поглинання "Нафтогазу". "Газпром" має усталений принцип отримувати в проектах за своєї участі 51 відсоток акцій, тобто контрольний пакет. Так є в компаніях із будівництва "Північного" й "Південного потоків" – газопроводів в обхід України", - підкреслив він.

"Росіяни багато говорять про зацікавленість у контролі над транзитом російського газу до Європи. Але як такої окремої транзитної труби не існує – українська ГТС постачає газ і в Європу, і внутрішнім споживачам. І саме контроль над внутрішнім ринком газу в Україні найбільше цікавить "Газпром". Для українських олігархів його прихід означатиме "було ваше – стало наше", - зауважив експерт.

Гончар наголосив, що це дає певні сподівання на те, що здача "Нафтогазу" не відбудеться: "До того ж, у процесі реорганізації компанії будуть приватизовані її активи, зокрема ті, що стосуються видобутку. Це становить інтерес для олігархічних груп. Вони хочуть відхопити ласі шматки "Нафтогазу".

Михайло Гончар аналізує позиції Києва й Москви в суперечці за ціну газу у новому номері журналу "Країна" № 37 (90) за 30 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни сформулювали свою мету – цілковите поглинання "Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути