понеділок, 16 листопада 2009 11:06

Україна може перестати бути головним транзитером російського газу - Тігіпко

Україна може перестати бути головним транзитером російського газу - Тігіпко

Кандидат на пост президента Сергій Тігіпко вважає, що Україні слід повернутися до ідеї газотранспортного консорціуму.

"Україна ризикує втратити статус головного транзитера російського газу", - цитує слова політика його прес-служба в понеділок.

Так він прокоментував висновок Росією міжурядової угоди зі Словенією про участь цієї країни в проекті газопроводу "Південний потік".

За його словами, Москва вже підписала відповідні договори з усіма країнами, через який повинен пройти трубопровід, призначений для транзиту газу до Європи в обхід України по південному маршруту. Будівництво "Північного потоку" теж вже отримало схвалення Фінляндії, Швеції та Данії, через територіальні води яких пройде труба з Росії до Німеччини.

"Надії на те, що наші європейські партнери зірвуть плани Москви залишити Україну за рамками проектів газового транзиту, виявилися безпідставними. Навпаки, багато хто наших так званих "друзів" і "адвокати" охоче погодилися на російські бонуси і можливість не залежати від ризику газових воєн між Києвом і Москвою ", - відзначив Тігіпко.

"Тепер, щоб не перетворитися з найбільшого транзитера газу в просто його покупця, нам необхідно відкинути всякі упередження і повернутися до ідеї газотранспортного консорціуму", - додав політик.

Він нагадав, що на шляху реалізації проектів "Північного" і "Південного потоку" стоїть їхня висока собівартість і технічна складність.

"Зупинити ці ініціативи повністю ми вже не зможемо - у їх доведенні до кінця зацікавлені вищі керівники Росії. Але повністю замінити ними український маршрут "Газпром" зможе, у кращому випадку, через сім-вісім років. Цього часу достатньо, щоб довести, що ГТС України може бути вигідним підприємством і для російських постачальників, і для європейських ", - підсумував Тігіпко.

Нагадаємо, що сьогодні з"явилася інформація про можливі деталі нових газових угод України з Росією.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна може перестати бути головним транзитером російського газу - Тігіпко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути