понеділок, 23 травня 2011 06:15

"Україна ще не помахала рукою Митному союзу"

"Україна ще не помахала рукою Митному союзу"

19 травня Верховна Рада прийняла постанову, у якій зазначається, що європейська інтеграція визначається одним із головних зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави, і основним першочерговим завданням на найближчу перспективу є завершення переговорів та підписання Угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС як невід'ємної частини Угоди про асоціацію з ЄС. Опозиціонери вже сказали, що таким чином парламент поставив крапку у розмовах з приводу Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Проте дехто з експертів вважає, що останнє слово за президентом і прем'єром.

Валерій Боровик, голова правління альянсу "Нова енергія України"

- Не можна сказати, що Україна помахала рукою Митному союзу. В постанові немає жодного пункту, де було б про це заявлено. Як завжди і вашим, і нашим. Це була своєрідна м'яка відповідь на слова президента Росії Дмитра Медведєва, що Україна не може сидіти одночасно на двох стільцях: або зона вільної торгівлі з ЄС, або Митний союз з РФ, Білоруссю і Казахстаном. Ні президент Віктор Янукович, ні прем'єр-міністр Микола Азаров чіткої позиції щодо відмови не озвучили, хоча рішення про входження або не входження залежить саме від них. Отже, будь-якого моменту позицію можна змінити.

Для Європи постанова має стати сигналом про бажання України й надалі підтримувати курс на зближення, бо там позицію парламентської більшості вважають суттєвою, прислухаються до неї. Отже, варто очікувати певного посилення інтересу до двосторонньої співпраці. Але знову ж, ЄС перейде до конкретних дій щодо створення ЗВТ з Україною лише після заяв Януковича й Азарова. А у Росії, швидше за все, серйозно постанову не сприймуть. Вони й без неї не поступляться у вартості на газ.

Ельдар Газізулін, cтарший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень

- Це крок до Європи, але не надто великий. Хоча зрозуміти його можна. Росія не була переконливою у спробах агітувати Україну вступити у Митний союз. Жодної реальної перспективи економічної вигоди досі не оголошено, лише непереконливі обіцянки, які було б важко виконати.

Росія, звичайно, може використати постанову Ради для відстоювання жорсткої позиції, але у неї і без цього достатньо аргументів, щоб не зменшувати ціну за газ: "харківські угоди" діють, і від них нікуди не подітися. Але й піднімати суттєво ціни на експортоване блакитне паливо не буде. Який сенс жорстко реагувати на нечітку заяву? В Росії знають, що в нашому парламенті рішення можуть змінюватися швидко. Тож, швидше за все, ціна його зростатиме так, як прогнозувало Мінекономіки - до $400 за 1 тис. куб. м. Даремні й побоювання, що Росія через постанову залишить українську газотранспортну систему іржавіти, перекинувшись на використання Північного потоку. Думаю, обсяги транзиту збережуться навіть якщо Україна вступить до ЗВТ з Європою.

Ситуацію зі створенням чи не створенням ЗВТ з Європою Україна навіть може використати на свою користь у газових переговорах з Росією. А саме: зменшуйте нам вартість газу, тоді ми вільно не торгуємо з ЄС, а дивимось у бік Митного союзу.

Олексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики НАУКМА

- Загалом це рішення парламенту – крок у правильному напрямку. У цій постанові сформульовано чітко те, що пріоритетом для України має бути все-таки зона вільної торгівлі з Європейським Союзом. Цей документ – ще один додатковий аргумент, у тому числі і для Януковича, що Україна таки не може вступати до Митного союзу з Росією.

Інше питання: як це буде сприймати виконавча гілка української влади? Я думаю, що насправді зараз на Януковича, через його оточення, здійснюється шалений тиск з боку Росії. Чи вистоїть він? Очевидно, що росіяни будуть пропонувати різні схеми співпраці. Тому боротьба ще не завершена – очікувати, що росіяни припинять тиск, не варто.

Остаточна крапка у цій справі буде поставлена тоді, коли буде підписано угоду про Зону вільної торгівлі з ЄС.


Зараз ви читаєте новину «"Україна ще не помахала рукою Митному союзу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути