Ексклюзиви
вівторок, 17 травня 2011 10:56

Вступ України до Митного союзу вимагає переговорів зі 152 країнами СОТ

Вступ України до Митного союзу вимагає переговорів зі 152 країнами СОТ

Україна може вступити до будь-якого торговельного об'єднання за своїм вибором, але при цьому вона має дотримуватися взятих на себе зобов'язань. Або провести переговори про їхню зміну зі 152 країнами-членами Світової організації торгівлі.

Таке пояснення дав речник СОТ Кіт Роквелл.

"У світі існують сотні багатосторонніх та двосторонніх регіональних торговельних угод, про які сторони повідомляють Світову організацію торгівлі. Переговори тривають і про створення нових організацій, чиї члени домовляються про пільгові умови торгівлі. Стаття 24 GATT Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, на якій базується СОТ, дозволяє подібні угоди", - сказав він.

"Митні союзи за визначенням створюються для того, щоб їхні члени мали певні пільги у торгівлі між собою, але тоді це може вплинути на інтереси інших торгових партнерів. Наприклад, країни, які вступили в Європейський Союз і змінили свої тарифи у відповідності до європейських, мали провести переговори зі своїми партнерами і знайти з ними компромісне рішення", - зазначив речник СОТ.

Роквелл пояснив, що Світова організація торгівлі - це "своєрідний контракт".

"При вступі до СОТ уряди підписують контракт зі своїми торговельними партнерами. Зараз СОТ нараховує 153 члени, тож Україна має 152 торговельні партнери. Вступаючи до СОТ, Україна домовилася з цими 152 країнами, що її граничний тариф на сільськогосподарську продукцію буде 11%, а на промислову продукцію - 5%", - зазначив він.

"Якщо ви в односторонньому порядку хочете збільшити свої тарифи, то ви можете попросити дозволу у зв'язку з якимись тимчасовими обставинами, скажімо, різким зростанням імпорту. Є й інші обставини, за яких ви можете тимчасово підняти тарифи. Але якщо ви хочете підняти тарифи на постійній основі, то потрібно буде передомовитися про це з своїми торговельними партнерами", - наголосив речник СОТ.

Зараз ви читаєте новину «Вступ України до Митного союзу вимагає переговорів зі 152 країнами СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути