пʼятниця, 16 жовтня 2020 14:25

У Зеленського розшифрували питання Будапештського меморандуму

У Зеленського розшифрували питання Будапештського меморандуму
Гарантії безпеки щодо України були порушені ще задовго до 2014 року. Фото: president.gov.ua

В Офісі президента роз'яснили суть п'ятого питання президента Володимира Зеленського про гарантії для України за Будапештським меморандумом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опитування Зеленського: пояснили ще два важливих питання

Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаний у Будапешті 5 грудня 1994-го США, Великою Британією, Росією та Україною, став одним з найбільш недооцінених документів, нагадали в ОП.

"Зміст цього документа полягає в тому, що Україна, відмовляючись від третього за потужністю ядерного арсеналу в тогочасному світі та, відповідно, роблячи найбільший після Другої світової війни внесок у глобальний мир і безпеку, отримала гарантії від провідних військових держав світу щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів".

Безпекові гарантії щодо України були порушені ще задовго до 2014-го, зазначили в Зеленського.

"Варто згадати відоме прикордонне протистояння 2003 року в конфлікті навколо острова Тузла, що загрожувало територіальній цілісності України. Не менш небезпечними можна вважати так звані газові війни, які є проявом свідомого економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам Україну".

Світ не відреагував належним чином на такі порушення зобов'язань одним з підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши в підсумку до прямої збройної агресії, заявили в ОП.

"Враховуючи те, що залишається актуальним глобальне завдання з нерозповсюдження ядерної зброї, а також зі створення нових міжнародних документів, що гарантуватимуть безпеку окремих держав у разі відмови від ядерної зброї або намірів з її виробництва, констатуємо, що потрібна й актуалізація положень Будапештського меморандуму. Його подальше невиконання може заблокувати досягнення нових дипломатичних рішень у сфері глобальної безпеки".

Враховуючи довготривалість порушення РФ її зобов'язань, підтверджених у Меморандумі, Офіс президента наполягає на необхідності спільної роботи інших держав-гарантів для відновлення безпеки та територіальної цілісності України.

"Хочемо підкреслити, що це не є позицією однієї з політичних команд в Україні – команди влади. Це може бути загальнонаціональною позицією, що значно сильніше. Саме тому президент Володимир Зеленський запропонував п'яте питання для загальнонаціонального опитування щодо Будапештського меморандуму: "Чи потрібно Україні підняти сьогодні на міжнародному рівні питання: або всі підписанти меморандуму виконують взяті на себе зобов'язання, або ніхто?".

Нашій державі потрібен мандат від народу для того, щоб звертатися до держав-підписантів Меморандуму щодо виконання їхніх зобов'язань", – пояснили в президента.

13 жовтня Володимир Зеленський звернувся до українців, закликавши їх прийти на виборчі дільниці для участі в місцевих виборах 25 жовтня, щоб зокрема відповісти на п'ять важливих для суспільства питань.

В Офісі президента заявили, що опитування не матиме юридичних наслідків, а в такий спосіб влада хоче дозволити українцям самостійно визначити свої базові очікування щодо курсу розвитку країни.

15 жовтня у соцмережах поширили повний список запитань від президента.

У "Слузі народу" зізналися, хто заплатить за опитування від Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського розшифрували питання Будапештського меморандуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути