Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 12:55

"У Раді є змова політичних "еліт", які запропонували не саджати у в'язницю за брехню в деклараціях" - Шабунін

"У Раді є змова політичних "еліт", які запропонували не саджати у в'язницю за брехню в деклараціях" - Шабунін
У Франції корупціонерів за злочин садять до в'язниці до трьох років. Фото: Укрінформ

До скандального рішення Конституційного суду України посадовим особам загрожувала в'язниця за брехню в декларації на суму понад 500 тис. грн. Президент Володимир Зеленський подав законопроєкт, де пропонує збільшити цю суму до 4 млн грн, а робоча група голови Верховної Ради Дмитра Разумкова - не саджати до в'язниці взагалі.

Про це повідомляє керівник громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін в Facebook.

Він вказав на несправедливість покарання корупціонерів і "звичайних людей".

"Адже звичайних людей за 1 тисячу гривень саджати для депутатів не проблема, а ось чиновників за брехню на мільйони саджати не можна. 17-річне дівчина вкрала куртку за 800 гривень: їй загрожує позбавлення волі на строк до 3 років. Для порівняння: ексголова Запорізької ОДА та СБУшник Бриль приховав майна і видатків на понад 35 мільйонів гривень. Чоловік вкрав у магазині продукти, цигарки, алкоголь і 1 тисячу гривень - йому загрожує від 3 до 6 років. Для порівняння: полтавський депутат Лебедин не задекларував статків на 50 мільйонів гривень", - зауважив Шабунін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський почав карати за незаконне збагачення

Він навів як приклад світовий досвід покарання посадових осіб за брехню в деклараціях. Так, у Франції та Албанії корупціонерів за такий злочин садять до в'язниці до 3 років, у Туреччині - від 3 до 5 років, у Вірменії позбавляють волі на 2-4 роки.

"Навіть запропонована президентом планка в 4 мільйони гривень для ув'язнення - занадто гуманно для корупціонерів. Відсутність же ув'язнення за брехню в деклараціях взагалі, яку нам пропонує група Разумкова, - це диверсія проти декларування (стаття просто не працюватиме), насмішка над справедливістю, навіть плювок в неї", - вважає Шабунін.

Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за брехню в декларації.

Реагуючи на рішення КСУ, під будівлею суду пройшли протести, а президент України Володимир Зеленський закликав до "перезавантаження" Конституційного суду.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заговорив про відновлення дії ряду положень антикорупційного законодавства.

Згодом судді Конституційного суду підтримали його проєкт закону і висловили готовність дати роз'яснення свого рішення щодо електронного декларування.

Президент вніс до Ради новий законопроєкт про відповідальність за брехню в декларації.

Зараз ви читаєте новину «"У Раді є змова політичних "еліт", які запропонували не саджати у в'язницю за брехню в деклараціях" - Шабунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути