вівторок, 22 травня 2018 13:03

У Раді пояснили ризики, пов'язані з Антикорупційним судом

У Раді пояснили ризики, пов'язані з Антикорупційним судом
Конституція не передбачає можливості іноземцям обирати суддів. Фото: lgbt.org.ua

Єдиний спірний пункт законопроекту про Антикорупційний суд - участь міжнародних експертів у відборі суддів - потребує зміни Конституції.

Про це сказав народний депутат Сергій Алєксєєв у кулуарах.

"Відповідно до норм Конституції, є порядок обрання суддів. Якщо ми повністю віддамо це право міжнародним експертам, нам треба буде змінювати Конституцію.

Інший випадок - якщо ми ухвалимо закон і дамо право міжнародним експертам всупереч Конституції, ми потрапляємо під два типи ризиків. Перший - Конституційний суд може признати цей закон неконституційним. Це буде фальстарт, який нікому не потрібен. Другий - коли справи (проти корупціонерів. - Gazeta.ua) дійдуть до Європейського суду з прав людини, це може бути підставою для скасування рішення. Можуть казати, що склад суду обраний у неконституційний спосіб", - пояснив колишній юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій розповів про результати переговорів із МВФ і Венеційською комісією

1 березня Верховна Рада підтримала президентський законопроект № 7440 про антикорупційний суд. За його ухвалення проголосували 282 депутати. Законопроект має пройти друге читання.

При цьому міжнародні партнери розкритикували президентський законопроект. Він не враховує рекомендації Венеційської комісії та порушує зобов'язання української влади перед Заходом.

21 травня комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив законопроект про Антикорупційний суд до другого читання.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пояснили ризики, пов'язані з Антикорупційним судом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути