понеділок, 19 грудня 2011 08:39

У Києві сьогодні пройде саміт Україна-ЄС

У Києві сьогодні пройде саміт Україна-ЄС

У понеділок, 19 грудня, в Києві пройде XV саміт Україна - Європейський Союз.

Українську сторону на саміті представлятиме президент України Віктор Янукович, європейську делегацію очолять президент Ради ЄС Херман ван Ромпай і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Раніше українська сторона неодноразово заявляла про бажання парафувати Угоду про асоціацію на грудневому саміті. За якнайшвидше парафування цього документа висловився і Європарламент. Однак вже ближче до саміту представники обох сторін висловили сумнів у можливості парафувати Угоду безпосередньо на самому саміті, у тому числі і з технічних причин.

Тому зараз і Київ, і Брюссель сподіваються, що на цьому заході буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом, після чого вже можна буде приступити до парафування, підписання та ратифікації країнами-членами ЄС цього документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Банковій розповіли, що буде на саміті "Україна-ЄС"

Проте поки не зрозуміло, чи відбудеться це через низку різних обставин. На офіційному рівні сторони заявили про відсутність компромісу з питання закріплення перспективи членства України в ЄС, на чому наполягає офіційний Київ. У свою чергу європейська сторона неодноразово заявляла про те, що ЄС не практикує закріплення перспективи членства при підписанні Угоди про асоціацію з іншими країнами.

Крім перспективи членства, перешкодою на шляху підписання Угоди про асоціацію є і питання ув'язнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Зокрема, деякі країни ЄС чітко дали зрозуміти, що не підтримають підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, поки лідер опозиції знаходиться за гратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС: 19 грудня парафування не буде, але "це не Армагеддон"

У Брюсселі сподівалися на вирішення питання Тимошенко шляхом декриміналізації деяких статей Кримінального кодексу Україні, зокрема, тієї, за якою засуджено екс-прем'єр, а також справедливого розгляду апеляції на вирок екс-прем'єра. Проте Верховна Рада 16 грудня прийняла закон про внесення змін до законодавства України про гуманізацію відповідальності за правопорушення у госпдіяльності, поданий головою держави, так і не підтримавши поправки, які дозволяли звільнити Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політичні переслідування зупиняють євроінтеграцію України

Про те, що питання Тимошенко буде підніматися на саміті, раніше журналістам підтвердив офіційний представник ЄС. У свою чергу офіційний Київ уже неодноразово висловлював свою позицію, згідно з якою не можна пов'язувати окремі кримінальні справи з європейською інтеграцією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За Януковича асоціація з Європою неможлива

За повідомленням прес-служби голови держави, в рамках саміту Янукович має намір обговорити зі своїми європейськими колегами також прогрес, досягнутий у діалозі з ЄС щодо впровадження безвізового режиму на основі відповідного Плану дій, представленого під час попереднього саміту Україна-ЄС у листопаді 2010 року. Також буде розглянуто низку питань міжнародного і регіонального співробітництва, що становлять спільний інтерес.

Зараз ви читаєте новину «У Києві сьогодні пройде саміт Україна-ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути