вівторок, 04 жовтня 2011 18:55

У ГПУ відзвітували про факти перешкоджання журналістській діяльності

У ГПУ відзвітували про факти перешкоджання журналістській діяльності

Сьогодні відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

На засіданні були присутні представники МВС, Генпрокуратури, представники громадської організації "Репортери без кордонів", "Телекритики" та Інституту масової інформації.

Міжвідомча група відзвітувала про свою діяльність протягом липня-вересня. За цей час було розглянуто 86 випадків фактів утисків прав журналістів та перешкоджання їх професійній діяльності. До міжвідомчої робочої групи станом на 1 жовтня 2011 року надійшло та знаходяться на розгляді ще 18 заяв та звернень окрім вже опрацьованих.

На засіданні робочої групи виступив заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров.

"Питання дотримання прав журналістів та забезпечення державою їх реалізації знаходяться на особливому контролі ГПУ. Була створена робоча група з цього питання. Нами опрацьовані всі 86 фактів викладених у зверненні голови Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка та головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули. За виявленими фактами скоєння злочинів стосовно працівників ЗМІ порушено 12 кримінальних справ, 6 з них вже направлено до суду. Також прийнято 19 рішень про відмову порушення кримінальної справи. У 13 випадках за результатами перевірок доводи не знайшли підтвердження", - розповів представник ГПУ.

"Слід зазначити, що переважна частина наведених у зверненнях Лубченка та Притули фактів пов'язана з питаннями фінансово-господарчої діяльності ЗМІ, організаційно-робочими функціями їх керівників, зміни правового статусу. Відповідно до чинного законодавтсва, такі спірні питання мають вирішуватися не правоохоронними органами, а в судовому порядку. Хочу запевнити, що представники прокуратури і далі будуть виконувати покладені на них доручення по захисту прав журналістів", - підкреслив Занфіров.

Нагадаємо, що приводом для створення міжвідомчої робочої групи стали листи голови Національної спілки журналістів Лубченка, який у своєму відкритому листі на ім'я Віктора Януковича навів факти втручання у роботу журналістів та ЗМІ та лист президенту від головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Притули з переліком фактів утисків прав журналістів.

Листи датовано 30 травнем та 6 червнем 2011 року. 9 червня президент Янукович дав доручення Генпрокурору Віктору Пшонці утворити робочу групу для вивчення ситуації та надання правової оцінки щодо випадків перешкоджання професійної діяльності журналістів.

Зараз ви читаєте новину «У ГПУ відзвітували про факти перешкоджання журналістській діяльності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути