середа, 30 червня 2021 17:20

"Тиск Заходу": чому Рада відновила в'язницю за брехню в деклараціях

"Тиск Заходу": чому Рада відновила в'язницю за брехню в деклараціях
"Незаконне збагачення пов'язане з недостовірним декларуванням. Спіймати на хабарі не завжди можливо. А побачити, що хтось законно здобув якісь активи, або не задекларував щось – це простіше", каже Олександр Лємєнов. Фото: УНІАН

Верховна Рада повернула в'язницю за брехню в електронних деклараціях із пропозиціями президента Володимира Зеленського через тиск Заходу. Чиновники мають розуміти, що можуть опинитися за ґратами, якщо щось не задекларують, розповів Gazeta.ua антикорупційний експерт Олександр Лємєнов.

"Нардепи проголосували за закон, бо відчували тиск Заходу й громадянського суспільства. Якби не західні партнери, то нічого не було б. Про ситуацію говорила й Венеціанська комісія, і посольство США, Євросоюз. Усі чітко наголошувати на тому, що потрібно", – говорить Лємєнов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буде великий розпил до Дня Незалежності: засновник Prozorro про закупівлі на 5 млрд без тендерів

"Незаконне збагачення пов'язане з недостовірним декларуванням. Якщо щось украли, то цим користуються. Немає сенсу щось красти й не користуватися. Вони діють у парі. Спіймати на хабарі не завжди можливо. А побачити, що хтось законно здобув якісь активи або не задекларував щось – це простіше. Не можна поставити п'ять детективів НАБУ до кожного депутата. Вони мають розуміти: якщо щось не задекларують, можуть опинитися за ґратами", – каже Лємєнов.

Додає: "Це не тяжкий злочин – брехня в деклараціях. Але принципова позиція, що за це має бути позбавлення волі. Не обмеження й не громадські роботи. 10 років бути не може. Рік позбавлення волі – це нормальна санкція".

Закон після правок став набагато кращим, ніж був, говорить експерт. "Правки потрібні. Добре, що Зеленський ветував попередні зміни. Ми пам'ятаємо, як Конституційний суд убив роботу НАЗК щодо в'язниці за недекларування (КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації. У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання. – Gazeta.ua). Не можна сказати, що законодавство ідеальне. Але стан справ задовольняє. Побачимо, як ці норми працюватимуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В ЄС утратять довіру до України". Які будуть наслідки обходу системи "Прозорро" на 5 млрд грн

Також додає: "Завжди є лазівки, корпоративні юристи, які допоможуть приховати майно. Якщо посадовець має ще й бізнес, то можна приховати. Але зробити це складніше, ніж раніше, коли були паперові декларації. Зараз є можливості притягати до відповідальності. Для цього потрібна робота Вищого антикорупційного суду та Антикорупційного бюро".

Були випадки, коли притягали депутатів до відповідальності, додає Лємєнов. "Ці кейси розглядав Вищий антикорупційний суд. Він тільки почав працювати восени 2019-го. Але його роботу рішенням КСУ також знесли. Там закрили 80 справ щодо корупції".

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4651 про повернення в'язниці за брехню в деклараціях із пропозиціями президента Володимира Зеленського. Раніше він ветував цей документ. Із закону прибрали лазівку про декларування активів членів сім'ї.

27 жовтня 2020 року Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі.

3 червня 2021 року Верховна Рада повернула покарання у вигляді позбавлення волі за брехню посадовців у майнових деклараціях. Водночас народні депутати проголосували за поправку "слуги народу" Ігоря Фріса, яка унеможливлювала покарання за брехню щодо майна родичів.

Зараз ви читаєте новину «"Тиск Заходу": чому Рада відновила в'язницю за брехню в деклараціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути