вівторок, 29 червня 2021 16:31

Буде великий розпил до Дня Незалежності: засновник Prozorro про закупівлі на 5 млрд без тендерів

Буде великий розпил до Дня Незалежності: засновник  Prozorro про закупівлі на 5 млрд без тендерів
"Міністерство інфраструктури, крім як розпиляти кошти на "Велике будівництво" швидше, більше ні про що не думає", говорить Нефьодов. Фото: Газета "День"

Чиновники вписали до святкування Дня Незалежності інфраструктурні об'єкти на 5 млрд грн, щоб вкрасти на них гроші. Тих, хто каже про корупцію, шантажують потрібністю нових доріг та аеропортів. Про це Gazeta.ua розповів Максим Нефьодов, депутат Київської міської ради, колишній голова Державної митної служби, один із засновників системи Prozorro.

"Вигадали класну історію: назвімо святкуванням Дня Незалежності що завгодно. Будівництво аеропорту буде теж святкуванням. Головне не побудувати, а укласти контракт. А потім можна кілька років будувати. Ситуація сумна. Міністерство інфраструктури, крім як розпиляти кошти на "Велике будівництво" швидше, більше ні про що не думає", – говорить Нефьодов.

Також додає: "Говорити, що будівництво важливе і тому не потрібен конкурс – це дивний шантаж. Треба будувати аеропорти. Але це не означає, що треба красти на цьому. "Якщо не дозволите вкрасти, то ми не купимо для вас ліки" – це абсурдна ситуація. Усіх платників податків тримають у заручниках. Будуйте аеропорт, проведіть тендер. Але тендер провести не можуть або не хочуть. Або є домовленості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мільярди ділитимуть у ручному режимі": оцінили підготовку Банкової до Дня Незалежності

Це розпил коштів у дусі "простих рішень", каже Нефьодов. "Кажуть: "Що вам тендери та документи? Просто віддайте дорогу нормальному підряднику. Ви що, не домовитеся про ціну?" Звісно, домовляться, це і приємніше. Немає пояснення, чому не можна провести аукціон. Турки будують епохальний проєкт – міст через Босфор. Вони провели тендер. Знизили ціну, було багато учасників. Хотіли зекономити і зробити якісно. Якщо є бажання зробити дорого, то аукціони та підзвітність заважають".

Ці об'єкти включають до підготовки до Дня Незалежності, щоб обійти Prozorro та тендери, додає Нефьодов. "Щоб віддати заздалегідь узгодженим підрядникам. Це дивний корупційний механізм, якого я раніше не бачив. Періодично для свят і чемпіонатів роблять винятки. Мотивують це тим, що "нам треба терміново, ми не встигли". Наприклад, з Євробаченням. Там є мотивація, бо треба зробити, це ж не перенесеш. Закінчується все однаково: з Євробаченням, наприклад, директор звільнився в день проведення конкурсу, не заплатив навіть зарплату своїм співробітникам. Вони потім мітингували під Кабміном. Цей директор у своєї ж компанії купував крісла. Завжди, кому потрібно "терміново", мали причину – корупцію. Але то було "по-скромному" - мільйони гривень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко із коміксом, Рудик та Зеленський – з історією Грібаускайте: які книги купують політики на "Арсеналі"

"У рамках Угоди про асоціацію з ЄС важливим було зменшення винятків, що не проходять через Prozorro. Весь цей час їх бажають збільшити. Боротьба триває. Зареєстрували законопроєкт, що Антарктичні експедиції мають проходити без конкурсу", – додає Нефьодов.

До Дня Незалежності Кабмін планує витратити 5 млрд 423 млн грн поза системою Prozorro. Парламент вніс зміни у закон "Про державні закупівлі". У Міністерстві фінансів кажуть, що гроші підуть на будівництво інфраструктурних об'єктів. Модернізацію шести аеропортів – у Вінниці, Дніпрі, Одесі, Рівному, Херсоні і Мукачевому. Розбудову євроколії Київ – Львів – Скнилів. Завершення будівництва нового лікувально-діагностичного комплексу і лікарні Охматдит. На святкові урочистості у Києві і Одесі 24 серпня витратять 100 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Буде великий розпил до Дня Незалежності: засновник Prozorro про закупівлі на 5 млрд без тендерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути