середа, 10 квітня 2013 13:04

Табачник скаржиться, що абітурієнти замовляють тести ЗНО мовами нацменшин

Табачник скаржиться, що абітурієнти замовляють тести ЗНО мовами нацменшин
За словами Табачника, 80% абітурієнтів забажали отримувати зошити з тестування української мовою. Фото: vnz.org.ua

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник поскаржився, що абітурієнти знущаються, замовляючи тести мовами нацменшин.

Про це він сказав під час брифінгу у Кабінеті міністрів.

Міністр розповів, що 5 березня завершився термін подання абітурієнтами реєстраційних документів щодо участі у ЗНО у 2013 році. Всього зареєструвалося 323,5 тисячі осіб.

"Уперше за всі роки проведення ЗНО трапилася цікава зміна: за популярністю на 2 місці вперше з 2008 року вийшла математика, обігнавши гуманітарні предмети. На першому місці – українська мова і література", - розповів він.

Водночас, Табачник уточнив, що 80% абітурієнтів забажали отримувати зошити з тестування української мовою. Близько 20% - іншою мовою: угорська, кримсько-татарська, румунська, російська. Із них більшість обрала російську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник взявся за старе: замовив підручники з іспанської мови по 366 грн

"Деякі абітурієнти збиткуються з держави, - поскаржився Табачник. - Бо щоби перекласти всі завдання тестів, наприклад, польською чи угорською – це дуже недешево. Є різні випадки. Наприклад, один абітурієнт замовив один тест кримсько-татарською, інший – угорською, третій – польською. На просте запитання: навіщо це робити, тим більше він не збирається вступати, він відповів, що хоче визначити свій рівень знань у цих мовах".

Схоже вчинив і абітурієнт із Києва, розповів міністр.

"Він зареєстрував кримсько-татарську мову для складання тесту з математики, фізики і хімії. Він розповів, що вступати не збирається, а його вибір зумовлений тим, що він хоче надати моральну підтримку кримсько-татарській спільноті", - наголосив урядовець.

Табачник додав: "Але ж це треба перекласти під суворим контролем. Тому, думаю, наступного року ми будемо цю ситуацію законодавчо врегульовувати: вони (абітурієнти) мають підтверджувати, що вони вчилися у школі цією мовою".

Зараз ви читаєте новину «Табачник скаржиться, що абітурієнти замовляють тести ЗНО мовами нацменшин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути