неділя, 06 жовтня 2013 21:09

"Свобода" бореться проти спокус і дезертирства, забороняючи об'єднуватись нардепам – експерт

"Свобода" бореться проти спокус і дезертирства, забороняючи об'єднуватись нардепам – експерт
Олександр Палій Фото: schoollife.org.ua

Те, що представники фракції "Свобода" запропонували Верховній Раді заборонити позафракційним депутатам об'єднуватися у депутатські групи з правами фракцій має сенс. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

"Ініціатива така потрібна. Тут сенс. Ті, депутати, які виходять із францій, або з партій, по яким вони були обрані, то вони до кінця каденції не повинні мати право утворювати інші фракції. Бо це буде порушення волевиявлення громадян", - висловив думку експерт.

Проте, на його думку, "ті нардепи, які обиралися, як самовисуванці, то вони повинні мати можливість створювати фракції, або приєднуватись". "Тому це питання треба чітко розвести – така ініціатива має стосуватися лише тих, хто мав партійність при обранні", - зазначив він. Також політолог наголосив: "Щодо створення групи, знизивши поріг до 15 осіб, то цією ідеєю "регіонали" намагаються збільшити дезертирство з боку опозиційних депутатів, тобто не грошима, а певним престижем і посадами. Для опозиції це зараз не вигідно, тому що в середовищі їхньому відбувається загострення. Тому і "Свобода" бореться проти таких спокус".

Нагадаємо, що депутати-"свободівці" Ігор Швайка й Олексій Кайда запропонували парламенту заборонити позафракційним депутатам об'єднуватися в депутатські групи, які, згідно із законом "Про регламент", прирівнюються в правах до парламентських фракцій. У Компартії підтвердили, що проголосують за цей документ, а от в "Батьківшині" неоднозначно сприйняли ініціативу колег. Правила формування депутатських фракцій і груп регулюються ст. 58 і ст. 59 закону "Про регламент Верховної Ради". Згідно з документом, число депутатів у групі, яка прирівнюється до фракції, не може бути менше, ніж у самій нечисленною фракції. Як відомо, в Раді VII скликання найменша фракція у Компартії - 32 народних депутати. Такої кількості народних депутатів поза фракцією, без урахування голови ВР та його заступників, зараз в парламенті немає - згідно з даними сайту ВР, позафракційними числяться 30 осіб. Представники фракції "Свобода" не приховують, що їхній законопроект є реакцією у відповідь на пропозицію народного депутата Володимира Макеєнка (Партія регіонів) щодо зниження необхідного для створення групи поріг до 15 осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" бореться проти спокус і дезертирства, забороняючи об'єднуватись нардепам – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути