четвер, 03 жовтня 2013 08:57

Комуністи та "свободівці" об'єдналися проти переформатування Ради

Комуністи та "свободівці" об'єдналися проти переформатування Ради
Фото: kommersant.ua

Представники фракції "Свобода" запропонували Верховній Раді заборонити позафракційним депутатам об'єднуватися у депутатські групи з правами фракцій.

Відповідний законопроект був оприлюднений на сайті ВР вчора та одразу ж знайшов несподіваних прихильників у Комуністичної партії, пише "Комерсант-Україна".

Автори документа - народні депутати Ігор Швайка та Олексій Кайда. "Позафракційні народні депутати можуть входити до складу депутатської фракції", - уточнюється в законопроекті. При цьому в документі пропонується виключити згадку про депутатські групи із законів про регламент і про статус народного депутата. "Позафракційні народні депутати повинні визначатися і приєднуватися до однієї з наявних фракцій або ж залишатися позафракційними", - стверджують Швайка і Кайда в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, правила формування депутатських фракцій і груп регулюються ст. 58 і ст. 59 закону "Про регламент Верховної Ради". Згідно з документом, число депутатів у групі, яка прирівнюється до фракції, не може бути менше, ніж у самій нечисленною фракції. Як відомо, в Раді VII скликання найменша фракція у Компартії - 32 народних депутати. Такої кількості народних депутатів поза фракцією, без урахування голови ВР та його заступників, зараз в парламенті немає - згідно з даними сайту ВР, позафракційними числяться 30 осіб.

Представники фракції "Свобода" не приховують, що їх законопроект є реакцією у відповідь на пропозицію народного депутата Володимира Макеєнка (Партія регіонів) щодо зниження необхідного для створення групи поріг до 15 осіб. "Комуністи - ненадійні союзники Партії регіонів. "Регіонали" хочуть мати кілька депутатських груп - але ці групи політичних бомжів, виключених із фракцій за зраду, будуть мати ті ж права, що і фракції, що представляють інтереси своїх виборців! Ми хочемо зупинити цей процес!", - заявив Швайка.

У парламентській опозиції неоднозначно сприйняли ініціативу колег. "Пропозиція про заборону депутатських груп виглядала б логічно при пропорційній виборчій системі, але зараз в Раді є депутати, обрані в мажоритарних округах! Було б неправильно заганяти їх у фракції, тому я не зовсім поділяю такий підхід", - повідомив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Сас.

У Компартії підтвердили, що проголосують за цей документ. "Ми однозначно підтримаємо ініціативу "Свободи" - щоб ніхто не намагався переглянути результати виборів і сформувати групи з правами фракцій - це спричинить перегляд квот у комітетах! Ми виступаємо за те, щоб у Раді все діяло в рамках тих рішень, які були прийняті на початку скликання! Так що за таку ідею можна проголосувати", - заявив народний депутат Спиридон Кілінкаров ( КПУ).

Зараз ви читаєте новину «Комуністи та "свободівці" об'єдналися проти переформатування Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути