пʼятниця, 12 жовтня 2012 11:05

Спецтема: Боротьба за "мову"

Судити за "мовний" закон треба тих, хто за нього голосував - депутат

Судити за "мовний" закон треба тих,  хто за нього голосував - депутат
Степан Барна вважає, що злочинців треба шукати у стінах парламенту. Фото: doba.te.ua

Судити за "мовний" закон треба не тих, хто його не дотримується, а тих, хто за нього голосував.

Про це Gazeta.ua сказав депутат Тернопільської облради Степан Барна, коментуючи заяву Вадима Колесніченка щодо того, що якщо на Тернопільщині, Львівщині та Івано-Франківщині не виконають норми мовного закону, ініціатори будуть притягнуті до адміністративної чи карної відповідальності.

Депутат наголосив, що Тернопільська облрада висловила вже своє ставлення до закону Ківалова-Колесніченка "Про засади мовної державної політики" і змінювати свою думку не збирається.

"Тернопільска обласна рада 65 голосами звернулася до Конституційного суду України з тим, щоб дати оцінку як таку цьому закону, який є антиконституційним і прийнятий з порушенням конституції України та закону про регламент ВР. Це рішення було прийнято практично більшістю тернопільської облради і на сьогоднішній момент прокуратура внесла протест на наше рішення", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура Львівщини з'ясовує законність рішення облради щодо відміни "мовного" закону

Барна додав: "Щодо притягнення до якоїсь відповідальності, я не знаю, як це можна відслідковувати, бо у цьому випадку ідеться про політичний крок, який спрямований на захист української мови".

Він переконаний, що насправді відповідальність мають нести ті люди, які приймають закони із разючими порушеннями.

"Шукати злочинця треба не в Тернопільській обласній, Чернігівській чи Івано-франківській раді, а під куполом ВР, де приймаються антиконституційні закони. В тому числі, закони, які приймаються з порушенням законодавства, бо закон, який приймається з порушенням — не може бути законом. Нехай там шукають злочинців і там несуть відповідальність", - підкреслив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геращенко: "Мовний" закон писали люди, які знають одну мову - суржик

Він розповів, що свого часу встановив на будівлі держустанови червоно-чорний і жовто-блакитний прапори, за що його намагалися притягнути до адмінвідповідальності. Але суд першої інстанції у місті виправдав його. Тому, за словами нардепа, навіть якщо намагатимуться притягнути до відповідальності, нічим реально це не закінчиться.

"Я так, розумію, ніхто не має вводити якісь санкції, які не обґрунтовані у відповідній правовій площині", - підкреслив Барна.

Він запевнив, що депутати Тернопільської облради і надалі доводитимуть в судах нелегітимність таких законів, як "мовний". "І ми ще чекаємо з цього приводу рішення Конституційного суду", - додав депутат.

Зараз ви читаєте новину «Судити за "мовний" закон треба тих, хто за нього голосував - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути