понеділок, 07 січня 2013 14:34

"Створення Народної ради змусить партійних босів опозиції працювати прозоро"

"Створення  Народної ради змусить партійних босів опозиції працювати прозоро"
Олесь Доній: опозиція має стати прозорою. Фото: novaya.com.ua

Нардеп-мажоритарник Олесь Доній пропонує опозиційним партіям створити надфракційне об'єднання — Народну раду за прикладом тієї, яка діяла в парламенті першого скликання. Попри підтримку ідеї суспільством і народними депутатами, партійне керівництво опозиції з цього приводу ще не сказало жодного слова, каже політик.

Ви говорили про необхідність створення Народної ради, яка б об'єднала усі парламентські опозиційні фракції. В чому полягатиме її основне завдання?

- Нагадаю, що в 90-му році Народна рада складала близько 120 депутатів. Вона об'єднала різноманітних опозиціонерів: демократів, націоналістів, - тих, хто опонував комуністичному ладу. Вони хоч і складали меншість, але вона була активною і демократичною. Це було саме єднання депутатів, а не лідерів. У багатьох випадках саме ця меншість спрямовувала роботу Верховної ради України. Фактично, вони привели до проголошення декларації про суверенітет України, а в подальшому оголосили незалежність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Що в Україні вважається м'якою критикою влади, їм за це дають по кілька років" - Доній про ситуацію в Казахстані

Сьогодні з формальної точки зору опозиціонерів у Верховній Раді більшість — близько 180. Проте є проблема - у наявності меншого рівня демократизму, в непрозорості і, відповідно, в меншому зв'язку з виборцями. Спочатку дії відбуваються начебто красиві, але потім голови фракцій ідуть на незрозумілі і непрозорі домовленості з владною більшістю.

Щоб змінити ситуацію, необхідно створити структуру, куди б увійшли усі опозиційні депутати, а не лише ради фракцій, а також мажоритарники. Таким чином, можна чисельно збільшити опозицію. Народна рада має стати сталою величиною, яка б дала змогу нардепам дійсно об'єднатися і підживлюватися один від одного.

Це б зробило більш прозорими відносини всередині опозиції. Адже не секрет, що зараз кардинальне питання — це ситуація з виборами 2015 року. Опозиційне середовище повинне бути максимально єдине, щоб перемогти нинішню владу. Як показала парламентська кампанія, програш опозиції був обумовлений саме кількома негативними моментами: тим, що значна частина опозиції проголосувала за заздалегідь програшний закон про вибори. Бо на цьому якраз наполягало керівництво фракції. Не дивлячись на це, багато хто з опозиціонерів не голосували. Другий момент: не було узгодження по мажоритарних округах між опозиційними силами. Це призвело до втрати близько 20 депутатських мандатів. Відповідальність за це лежить також на керівництві партій.

Тому, щоб унеможливити відривання кількох партбосів і їхнє загравання з владою під буцімто опозиційними діями, необхідне створення загального надфракційного об'єднання.

Ви говорили про це з керівництвом опозиції?

- Ця теза викликає підтримку у суспільства. Зокрема, відомий журналіст Вахтанг Кіпіані запропонував назвати це об'єднання Народною радою. Також мене підтримують багато депутатів. Зокрема, на підтримку висловився Олександр Бригинець, В'ячеслав Кириленко. Тим не менше, керівники фракцій тримають мовчанку з цього приводу. Хоча інформацію я не одноразово доносив через масмедія. Якщо її чують депутати, то чує і керівництво.

Чи є гарантії, що навіть у складі Народної ради керівництво опозиції не пересвариться між собою?

- Найбільша запорука — прозорість механізму. На цей момент, загальне міжфракційне об'єднання робить процедуру прийняття рішень більш прозорою. Неможливою стала б ситуація, коли лідери фракцій подомовлялися, наприклад, за голосування за кандидатуру прем'єра, чи спікера. Тобто, розблокували діяльність парламенту, щоб отримати посаду звичайного заступника голови Ради. Не було б також ситуації, коли проголосували за діяльність комітетів, тим самим легалізувавши Табалових (Андрій і Олексій Табалови - обралися в Раду від опозиції і не увійшли до фракції -gazeta.ua). Нагадаю, що лише 7 депутатів наважились проголосувати проти формування цих комітетів. А лідери фракцій домовились, що віддають на відкуп "регіоналам" найбільш важливі комітети. Зокрема і ті, що мали б належати опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кажуть, що Донію намагалися підкинути наркотики

Тепер же, якщо будь-хто із керівництва фракцій щось скаже про нелегітимність Табалових, то це буде нечесно і неморально. Бо вони проголосувати за їхнє членство в комітетах.

В цих умовах створення Народної ради можливе?

- Воно потрібне і можливе. Вона має стати прикладом єднання опозиції. Це лише перший крок. Наступним має стати створення загальноопозиційного об'єднання за межами парламенту. Це ще більш важливо. Мова йде про приклад Народного руху. Щоб об'єднатися мали змогу не лише партійці цих трьох партій, але й опозиційне суспільство: громадські рухи, об'єднання, люди, що не входять до жодної політичної чи громадської структури. Опозиція у Верховній Раді повинна показати приклад такого єднання і координації дій на рівні парламенту.

Навколо якої ідеї має бути створена Народна рада?

- Попри усі внутрішні тертя, в опозиційному середовищі набагато більше нас єднає. Це такі речі як європейський вибір, підтримка української культури й української мови, ринкова, а не олігархічна економіка, демократичні процедури. Як мінімім, ці чотири речі повинні бути поставлені як об'єднавчий чинник. Далі треба вчитися узгоджувати внутрішні корпоративні інтереси, персональні амбіції. Для цього краще якраз прозорість — тоді матиме менше шансів працювати агентура, яка є, або гроші, якими намагаються впливати на тих чи інших лідерів.

Що відбудеться, якщо опозиція не об'єднається?

- Не хочу малювати найгірший сценарій. Бо найбільше у ньому зацікавлена влада. Клан Януковича зацікавлений у довічному пануванні: другому терміні Януковича, а після того у виведенні сина у президенти. Для цього вони розпорошуватимуть опозиційні сили і будуть натравлювати їх одну на одну. Вони будуть вкидувати будь-які засоби, щоб цього єднання не відбулося.

Зараз ви читаєте новину «"Створення Народної ради змусить партійних босів опозиції працювати прозоро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути