пʼятниця, 18 лютого 2022 11:30

Справи Майдану: Венедіктова обіцяла вироки до кінця 2021-го

Справи Майдану: Венедіктова обіцяла вироки до кінця 2021-го
Кожен, хто вчинив злочин, понесе справедливе покарання, казала торік Венедіктова. Фото: Офіс генерального прокурора

18 лютого минулого року генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявляла про вирок до кінця 2021-го щодо розстрілів на вулиці Інститутській.

"Серед перспектив на цей рік - завершення судового розгляду в суді першої інстанції щодо розстрілів на вул. Інститутській 20 лютого 2014 року.

З огляду на періодичність судових засідань, ми маємо підстави розраховувати на вирок до кінця 2021-го", - казала у відозверненні.

Спеціальне досудове розслідування ведеться щодо десяти колишніх співробітників полку "Беркут", які підозрюються у вчиненні 20 лютого 2014 року умисних вбивств 48 осіб і замахів на вбивства 80 осіб, терористичного акту та інших злочинів, розповіла.

Також заявляла про заочне слідство щодо колишніх голови СБУ і його заступника – керівника Антитерористичного центру при СБУ, міністра оборони, міністра внутрішніх справ, командувача внутрішніх військ МВС. Прізвищ не називала.

"У планах - початок заочних судових процесів стосовно колишнього керівництва держави за події 18-20 лютого 2014 року, а також щодо членів злочинної організації так званих "тітушок", - казала.

У Верховній Раді заявила: "Я можу вас запевнити, що цьогоріч ми забезпечимо закінчення слідства в основних справах Майдану – з тим, щоб кожен, хто вчинив злочин, поніс справедливе покарання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справи Майдану продавали. Докази знищували – син Героя Небесної сотні

У лютому минулого року Державне бюро розслідувань відправило до суду перший обвинувальний акт за спеціальною процедурою.

Цьогоріч ДБР повідомило, що завершило розслідування проти колишнього керівництва МВС у справі про незаконне постачання силовикам під час Майдану гранат із РФ.

Справи Майдану в цілому провалені

Президент Володимир Зеленський не вникає, а можливо вже і не поверне для себе тему справ Майдану, каже Gazeta.ua народний депутат восьмого скликання, учасник Революції гідності Ігор Луценко.

"Заходив у цю тему з поглядами Єрмака – віддаємо "беркутів" Росії, у порушення всіх процесуальних моментів. Щоб показати – готові до якогось діалогу.

Добре, що хоч ухвалили закон про заочне засудження. Це поки що єдине, що хорошого побачили від діючої влади.

Справи Майдану в цілому провалені. У більшості випадків закінчаться фактично в нічию", - говорить Луценко.

"Наприклад, у моїй справі (у ніч на 21 січня 2014 року Ігоря Луценка і Юрія Вербицького викрали з Олександрівської лікарні. Луценко отримав струс мозку, вибитий зуб і підбите око. Вербицького вбили. – Gazeta.ua) вироків, котрі вступили в силу, досі немає. Є один в першій інстанції.

У моїй справі є людина на прізвище Литвиненко – народний депутат від "Слуги народу", який в ніч нашого з Вербицьким викрадення, мав 24 з'єднання із членами злочинної групи, котра викрадала. Він, можливо, і був членом цієї групи", - каже екснардеп.

Процес відбувається надзвичайно повільно, не системно. Прокуратура буде звинувачувати в усьому суди, говорить.

"Поки що винуватим у всьому лишається Янукович. А всі інші – або невинуваті, або не "розрахувалися".

Попередній генпрокурор Юрій Луценко дотримувався політики – всі справи щодо топових "регіоналів" продаємо, а безпосередніх виконавців, тітушок, які розбивали голови, катували, намагаємося якось притягнути до відповідальності.

Зараз вже намагаються покарати якихось окремих тітушок, які потрапили в поле зору. Коло людей весь час звужується. Першим з нього вийшли найбагатші.

Хто радикально засвітився, продовжуватимуть сидіти в Росії – начальник "Беркуту" Кусюк, Азаров, Клюєв, Арбузов", - говорить Ігор Луценко.

Із 18 лютого 2014 року розпочався найтрагічніший етап Революції гідності - протягом трьох днів у центрі Києва в сутичках з "беркутівцями" і "тітушками" загинули більше 100 людей. Десятки майданівців зникли безвісти, а більше тисячі отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Справи Майдану: Венедіктова обіцяла вироки до кінця 2021-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути