середа, 09 лютого 2022 13:19

Справи Майдану: ДБР завершило розслідування про гранати РФ у "Беркута"

Справи Майдану: ДБР завершило розслідування про гранати РФ у "Беркута"
У ДБР повідомили про зміну раніше оголошеної підозри колишньому очільнику МВС, його заступнику й начальнику Департаменту матеріального забезпечення. Фото: gp.gov.ua

Державне бюро розслідувань завершило розслідування проти колишнього керівництва МВС у справі про незаконне постачання силовикам під час Майдану гранат із Росії.

Слідчі повідомили про зміну раніше оголошеної підозри ексміністру внутрішніх справ, його заступнику й начальнику департаменту матеріального забезпечення МВС України, повідомляє пресслужба ДБР. Ідеться про Віталія Захарченка, Віктора Ратушняка й Павла Зінова.

"У січні 2014-го експосадовці незаконно постачали з території Російської Федерації в Україну ручні газові гранати "Дрейф-2"; світлошумові гранати "Заря-2", "Факел-С", "Пламя-М"; ручні димові гранати. Ці спецзасоби не пройшли експертизи щодо можливості й порядку їхнього застосування до людей, але були застосовані підрозділами МОП "Беркут" проти учасників акцій протесту в центрі Києва 18 і 19 лютого 2014 року", - ідеться в повідомленні.

Також посадовці витратили 1 млн грн бюджетних коштів на розмитнення 13 тис. 406 одиниць гранат виробництва РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Нігоян: назвали ім'я першого вбитого під час Революції гідності

Екскерівництво МВС підозрюють у перевищенні влади за попередньою змовою групою осіб і розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Начальника департаменту матеріального забезпечення МВС Зінова також підозрюють у пособництві незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій під час Революції гідності.

Підозрюваним заочно обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Стороні захисту повідомили про завершення досудового розслідування та надали доступ до матеріалів для ознайомлення. Після завершення ознайомлення обвинувальний акт скерують до суду.

Під час Революції гідності в МВС роздали цивільним сотні одиниць вогнепальної зброї та десятки тисяч набоїв. Представникам цивільних осіб видали 408 автоматів і майже 90 тис. набоїв до них.

Під ранок 21 січня 2014-го "Беркут" пішов на штурм. Силовики стріляли в людей і закидували їх світлошумовими гранатами, знищили катапульту й частину барикад. У відповідь у їхній бік полетіла бруківка й коктейлі Молотова.

Зараз ви читаєте новину «Справи Майдану: ДБР завершило розслідування про гранати РФ у "Беркута"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути