вівторок, 20 листопада 2012 10:08

Сьогодні набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс

Сьогодні набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс
Фото: vsapravda.info

З сьогоднішнього дня набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Ним запроваджується низка новацій у процесуальному праві.

КПК передбачає дороге технічне переоснащення судів, зокрема можливість здійснення процесуальних дій у режимі відеоконференції. На сьогоднішній день ця норма КПК виконана лише частково.

Так само буде створено Державне бюро розслідувань (ДБР) - новий орган, якому перейде розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями, співробітниками правоохоронних органів і суддями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин пропонував внести спільний законопроект по перевиборам, проте було складно це зробити - Яворівський

Крім того, у нового КПК, є два напрямки - декриміналізація низки статей Кримінального кодексу та криміналізація ряду статей Кодексу про адміністративні правопорушення.

Також за новим КПК захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі. До цих пір в цей список можна було включати родичів і близьких. Ця норма не торкнеться тих захисників, які приступили до своїх обов'язків до 20 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яворівський каже, що запропонував "разовий" законопроект для переголосування на проблемних округах

Новий КПК вводить поняття угоди зі слідством. Одна з них - визнання провини в обмін на пом'якшення покарання, друга - угода з потерпілим.

Кодекс також прибрав можливість направлення справи на додаткове розслідування, яке зазвичай використовувалося судом як замінник виправдувального вироку.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути