пʼятниця, 26 жовтня 2012 01:11

Змішана виборча система дискредитувала себе 10 років тому

Змішана виборча система дискредитувала себе 10 років тому
Фото: 2008.dif.org.ua

Змішана виборча система себе дискредитувала ще у 2002 році, перш за все, своєю корупційністю.

Про це сказала координатор виборчих програм громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"Якщо говорити про ефективність виборчої системи на цих парламентських виборах, то вона вже себе дискредитувала у 2002 році. Зараз працює змішана, або паралельна виборча система, бо пропорційна і мажоритарна система не перетинаються, ці дві паралельні системи існують окремо. Відповідно ми бачимо проблеми, які були у 2006 та 2007 році щодо формування партійних списків, яке доволі часто не відбувалися при використанні демократичних стандартів внутрішньопартійної демократії. І мажоритарна складова, яка є надзвичайно корупціонногенною особливо в українських координатах", - підкреслила вона.

Айвазовська зауважила, що ці вибори наявно показали корупційні взаємовідносини між кандидатами і виборцями.

"Там де корупція є на побутовому рівні, корупція є  на політичному рівні. Тому взаємовідносини між кандидатом і виборцем часто мають матеріальний характер: хто більше дасть, хто більше запропонує сьогодні, а не після виборів в плані права, якісних законів, якісних програмних пропозицій, той часто має більші шанси перемогти на окрузі", - пояснила голова мережі ОПОРА.

Вона додала: "Таким чином, що хто більше має ресурсів для того, щоб інвестувати в округ, той має найвищі шанси перемогти на цьому окрузі. По моніторингу витрат кандидатів вже зараз можна оцінити, чи ведеться там справді конкурентна боротьба, тому що в  окремих округах крім одного кандидата ніхто в кампанію не інвестує, відповідно він має більше шансів перемогти".

Зараз ви читаєте новину «Змішана виборча система дискредитувала себе 10 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути