четвер, 29 жовтня 2020 10:57

Реформа, на яку дали €200 млн, руйнується. ЄС написав листа Шкарлету

Реформа, на яку дали €200 млн, руйнується. ЄС написав листа Шкарлету
Шкарлет керує МОН із червня. Фото: @UAMON

Виконувач обов'язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет отримав попередження представництва Європейською Союзу в Україні про небезпеку змін у міністерстві, які руйнують проведені раніше реформи. Про це пише "Європейська правда" з посиланням на дипломатичні джерела.

Раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства. Зміна передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби. Фінансування давав ЄС.

МОН був одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи. Також передбачалося заповнення новоутворених посад із гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни порушують не лише зобов'язання України щодо вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС.

Тому проєкт рішення МОН був відхилений, як такий що суперечить міжнародним зобов'язанням України; також про цю ініціативу стало відомо західним донорам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уся освіта тепер у статусі в. о." - як нового керівника МОН зустріли в мережах

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Шкарлета. У листі нагадало виконувачу обов'язків міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки.

Фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад €200 млн.

У ЄС підкреслили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета.

"ЄС тісно залучений до реформи держуправління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату", - йдеться в листі.

Також у ЄС заявили про важливість збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої єврогрошима реформи.

"Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві. Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби", - йдеться у листі.

25 червня 2020 року Кабінет міністрів призначив виконувачем обов'язків міністра освіти і науки ректора Чернігівського національного технічного університету Сергія Шкарлета.

Він балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Також зізнавався в інтерв'ю, що на президентських виборах 2004 року підтримував Віктора Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Реформа, на яку дали €200 млн, руйнується. ЄС написав листа Шкарлету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути