вівторок, 20 червня 2017 13:28

Рада підтримала запропонований Порошенком електронний суд

Рада підтримала запропонований Порошенком електронний суд
Верховна Рада підтримала у першому читанні президентський законопроект щодо роботи Верховного суду. Фото: УНІАН

Верховна Рада підтримала у першому читанні президентський законопроект щодо роботи Верховного суду.

За проект №6232 змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інші законодавчі акти проголосували 253 народних депутата, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до запропонованих змін, суд касаційної інстанції - Верховний суд - переглядає у касаційному порядку судові рішення, прийняті судами першої та апеляційної інстанцій.

Верховний суд розглядатиме справи в складі колегії з трьох або більшої непарної кількості суддів.

Колегія суддів може передати справу на розгляд палати, в яку входить ця колегія, або об'єднаної палати відповідного касаційного суду або Великої палати Верховного суду.

Проект закону передбачає запровадження "електронного суду", зокрема, можливість здійснення всіх процесуальних дій засобами електронного зв'язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки.

"Учасникам справи забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, не залишаючи житлового або робочого приміщення, а для свідків і експертів - в приміщенні суду. Матеріали справи будуть зберігатися в електронному вигляді", - наголошується в документі.

За словами автора альтернативного законопроекту (№6232-1) Олени Шкрум (фракція "Батьківщина"), президентський законопроект погіршує ситуацію з парламентаризмом в Україні і послаблює державні інституції.

"Президент і адміністрація президента пропонують внести зміни до трьох процесуальних кодексів і одночасно пропонують внести зміни у вісім кодексів та до 18 законів.

Вони намішали там все, там змішалися коні і люди, там є автоматичний арешт коштів на рахунках за борги для українських громадян. Там є виклик до суду відповідача через інтернет, якщо не змогли встановити його місце знаходження. Там є чомусь зміни в міжнародний комерційний арбітраж - виключається положення про арбітражний суд, там ліквідується банківська таємниця", - пояснила нардеп.

Шкрум заявила, що це найбільший за обсягом законопроект в історії українського парламенту - 894 сторінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сироїд у незвичному дрес-коді заявила про голодування

Проект закону про внесення змін до процесуальних кодексів внесений президентом Петром Порошенко і зареєстрований в парламенті 23 березня.

Зараз ви читаєте новину «Рада підтримала запропонований Порошенком електронний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути