середа, 26 грудня 2007 12:29

"Стратегія Тимошенко - показати себе мишкою, яка раптово перетворюється на хижака"

На першу зустріч Юлії Тимошенко і Віктора Януковича кореспондент видання "Дело" узяв з собою психоаналітика. Його завданням було визначити за жестами, поглядами і мімікою, що насправді думали політики один про одного.

Розмову першою почала Тимошенко. Вона сиділа підкреслено ввічливо як школярка, з рівною спинкою на краю крісла і все уважно записувала. За цим відчувалася напруженість і скритність. Її ступні були розташовані одна за одною, в одну лінію. Це була умовна лінія оборони проти Януковича. І приховані руки: коли одна рука захована за іншу, це свідчить про деяку неготовність до діалогу.

Янукович підбирав кожне слово. Було помітно, що розмову він почав завченими фразами і заготовками. "Я дужезадоволений..." хоча на його обличчі не було някої радості. Він засмучений ситуацією, але вимушений грати роль активного опозиціонера, щоб не зійти з політичної арени.

Спостерігався дисонанс його слів з дійсними переживаннями. Янукович намагався використовувати фрази "я упевнений", щоб виглядати упевненим, але іноді мимоволі у нього виривалися умовні нахили за типом "я хотів би". Це показувало, що він стурбований з приводу подальшого розвитку ситуації.

Тимошенко говорила практично без умовних нахилів. Лише раз використала його, коли мова зайшла про партнерство з Януковичем.

Поступово від оборони вона переходила до наступу, і тоді її каблучки "переходили" на територію Януковича. При цьому пальцем вона постійно показувала на співрозмовника, особливо коли мова зайшла про підприємство "Криворіжсталь". Тут вона від ролі учениці перейшла до ролі вчительки. Янукович щулився, смикав плечима, тобто відчував себе не в своїй тарілці.

Екс-прем"єр намагався перебивати, і двічі йому це вдалося, це свідчить про його ранг, що він має право перебивати. Тимошенко на це стримано посміхалася, показуючи приховану агресію. Але коли мова знову зайшла про "Криворіжсталь", то вона вже не давала перебивати себе. Була помітна і спроба поставити Януковича в незручне положення, коли вона сказала, що той працював і не знав, що на рахунках скарбниці було вісім мільярдів.

У відповідь він теж "колов" її, лякаючи тим, що буде моніторити прийняті рішення нового уряду.

Характерно, що Тимошенко закінчила зустріч потиском рук і водночас тримала дистанцію, що означало її небажання домовлятися про щось або працювати разом.

В цілому повільна мова Януковича напружувала Тимошенко. Вона навіть підказувала, коли Янукович підбирав слова. Те, що вона спочатку була в ролі школярки, а потім вчительки її внутрішня стратегія. Показати себе мишкою, а потім раптом перетворитися на небезпечного хижака.


За матеріалами: Цензор.net.

Зараз ви читаєте новину «"Стратегія Тимошенко - показати себе мишкою, яка раптово перетворюється на хижака"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути