Ексклюзиви
пʼятниця, 10 грудня 2010 13:46

"Будяками року" стали Могильов, Хорошковський та Кернес
6

Перше місце у антипремії "Будяк року-2010" зайняв міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов. Він отримав "золотий будяк" за свідому політику зневаги прав людини.

Про це на прес-конференції заявив виконавчий директор Української гельсінської спілки Володимир Яворський, передає Gazeta.ua. Антипремія вручається тим, хто протягом року найбільш грубо порушував права людини.

"Цього року вдвічі збільшилася кількість насильницьких смертей у міліції. Справа студента Індила стала лише однією із 40-ка нами нарахованих. Відсутні незалежні розслідування незаконних дій міліції. Окрім того міліція незаконно припиняла мирні зібрання, затримували організаторів і учасників мирних акцій. Забороняли зібрання однієї партії, надаючи простір для мітингів іншої сили", - нагадав Яворський.

Втручанням у права людини є також намагання МВС запровадити друк імен, прізвищ і паспортних даних осіб у залізничних квитках. Міліція примусово проводить дактилоскопію осіб у відділках.

"Ми спостерігаємо повернення до політики закритості міністерства. Посилене втручання у права іноземців незалежно від того, чи здійснюють вони незаконну діяльність. Є втручання у діяльність правозахисних груп. Наприклад, у діяльність Дмитра Гройсмана з Вінниці. Працівники міліції незаконно провели обшук Вінницької правозахисної групи і вилучили усі електронні обладнання, файли щодо 300 біженців. Робота групи частково є паралізована. Існує надумане звинувачення про поширення Дмитром Гройсманом порнографії", - сказав глава спілки.

Володарем "срібного будяка" за використання спецслужби для системного обмеження громадянських свобод" став голова СБУ Валерій Хорошковський.

"За часи його керівництва збільшилася кількість випадків щодо необґрунтованого втручання у суспільне життя. Зазнавали постійного утиску активісти, журналісти, ректори вузів. Створена можливість втручатися у діяльність суддів через Вищу раду юстиції, здійснено істотне обмеження доступу до архівів СБУ про радянське минуле, скасовано рішення про передачі електронних архівів до бібліотек. У історика Руслана Забілого було вилучено персональний ноутбук, проведено обшук у Національному музеї меморіальної пам'яті жертв окупаційних режимів під час якого було вилучено матеріали і особисті комп'ютери", - сказала голова фонду "Демократичні ініціативи ім Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна. На її думку, це дуже небезпечні тенденції. Відсутній будь-який громадський контроль за діяльністю цієї силової структури.

"У демократичних країнах спецслужби кожного року оприлюднюють звіт про свою діяльність. У ньому зазначено, скільки разів вони отримували санкції на прослуховування громадян, на обшук, на арешт, скільки було негласних проникнень у житло громадян спецслужбами, скільки порушено оперативних справ і скільки з них скасовано прокуратурою як незаконні, скільки було кримінальних справ і скільки з них доведено до суду. Чим займається СБУ? Ми не знаємо. Ми не кажемо про викривання агентурної роботи. Але мені цікаво, чому викидається велика сума на антитерористичний центр, коли я не знаю жодного натяку на терористичний акт в Україні", - підкреслив Яворський.

"Бронзовий будяк" отримав Генадій Кернес, який на час представлення був виконуючим обов'язки харківського міського голови і суддя Дзержинського району Харкова Сергій Лазюк.

"Міськвиконком Харкова вирішив зрубати 117-річні дуби для побудови дороги. На кожному з дерев було персональне ім'я гімназиста, викладача, який його посадив. Дуби пережили війну. Коли не було чим топити квартири, їх не рубали. Тому люди встали на захист дерев. Тоді люди в чорному, які мають відношення до приватної структури самого Кернеса, намагалися фізично знищити мітингувальників. Зрештою дерева зрубали, захисників привезли в міліцію. І суддя Лазюк виніс їм по 15 діб арешту. Це рішення не було узгоджено із законом", - зазначила Бекешкіна.

Як повідомив редактор сайту Gazeta.ua Назар Вакула, відвідувачі сайту проголосували за нагородження "Будяком року" міністра освіти і науки Дмитра Табачника (46,22%), прем'єр-міністра Миколу Азарова(24,39) та мера Харкова Геннадія Кернеса (9,47).

Зараз ви читаєте новину «"Будяками року" стали Могильов, Хорошковський та Кернес ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути