Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2022 19:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін позвав Лукашенка, щоб домовитися про напад на Україну - військовий експерт

Путін позвав Лукашенка, щоб домовитися про напад на Україну - військовий експерт
Якщо білоруси зважаться на війну, то в них лишиться два варіанти - або здатися у полон або загинути, вважає військовий експерт Олег Жданов. Фото: Facebook

Білорусь може вступити у війну проти України на боці Росії. Рішення за самопроголошеним президентом країни Олександром Лукашенком. Для цього прездиент РФ Володимир Путін викликав його у Москву. Це ускладнить ситуацію для українських Збройних сил і додасть труднощів, проте наші війська готові. В України достатньо сил протистояти ворогу, про це розповів Gazeta.ua військовий експерт Олег Жданов.

"Білорусь вочевидь вступить у війну на боці Росії. Війна змінює статус – стає регіональною на Європейському континенті. Нам доведеться боротися ще з однією армією. Саме для цього Путін і викликав до себе Лукашенка. Раніше про це йшла мова на саміті в Санкт-Петербурзі. Білорусь може стати паличкою виручалочкою збройних сил РФ. Можуть відтягнути частину наших військ на себе. Цим дадуть можливість Путіну зробити перегрупування сил і "по засіках пошкребти", щоб набрати якісь резерви і перекинути їх на територію України. Для нас це додаткові складнощі", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кремль хоче затягнути білорусів у війну проти України" - чому Лукашенко полетів до Путіна

Україна готувалася до такого сценарію. У західних областях є наші війська, які не задіювали на інших напрямках, пояснює Жданов.
"Поведінка Лукашенка змусила нас спочатку тримати визначене угруповання на південному-заході України. У нас там є війська. Ми не могли їх застосувати на інших напрямках. Тепер будуть тримати оборону ще з півночі, якщо білоруська армія все ж вторгнеться на нашу територію. Зараз головна увага повинна бути прикута до Лукашенка. Віддасть він наказ на висування військ чи ні. РФ створила йому для цього умови. Пообіцяв Путіну, що прикриє спину росармії", - говорить Жданов.

Білоруська армія дуже добре забезпечена. Але 100-відсоткової мотивації у військових воювати проти України немає:

"Не треба недооцінювати противника. У них є більш-менш новітні зразки озброєння. Наприклад, реактивна система залпового вогню "Полонез" із дальністю стрільби до 200 кілометрів. Це спільна розробка з китайцями. Не знаю скільки мають боєприпасів до цієї системи. Є протитанковий птур "Скіф" - це наша "Стугна" в експортному варіанті з білоруською електронікою. У них є новітні БТРи, які відрізняються від російських. Мають дуже добре озброєння. Воно такого ж рівня, як у нас і росіян. Новітнє, справне і технічно придатне. А мотивація там на сьогодні, говорять що 50 на 50. Половина за війну, а половина проти війни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Символіка Червоного хреста не рятує від обстрілів" - Павло Розенко

Якщо білоруси зважаться на війну, то в них лишиться два варіанти:
"Міністр Резніков правильно говорить, що ми не хочемо з ними воювати. Але якщо вони втрутяться, то матимуть два виходи – або здатися у полон або загинути. Будь-який ворог, який ступить на наше землю, буде знищений. Бо ми розуміємо, якщо не ми ворога, то він нас", - каже Жданов.

Російські війська зараз піти на штурм Києва не можуть. У них немає достатньо сил для цього, вважає військовий експерт

"Можливо зможуть здійснити ще одну спробу взяти Київ в облогу. На штурм не підуть. Сил у них немає. Ті два угруповання, які ми посунули і вибили з Ірпеня і Гостомеля, відійшли у ліси. Можуть спробувати ще раз просунутися. Але не на Київ, а вздовж столиці. Напрямок Стоянка, Гореничі, Ясногородка, Фастів, щоб вийти на Дніпро. Інше угруповання, яке з лівого бере наступає під Броварами, перейшло до оборони. І я б не говорив, що вони підуть у наступ. Треба дуже довго збирати сили. Техніка і зброя у Росії, можливо, є. А особового складу немає. Розгорнутися за один день не можуть. Їм треба мобілізувати, навчити і тільки тоді зможуть перекинути в Україну. Намагаються залучати найманців. Їх з Сирії треба везти літаками. В середньому за рейс 200 осіб. Будуть возити дуже довго".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ізоляції, з ручним керуванням, талонами і без Китаю. Економіст оцінив перспективи РФ

Путін може піти на теракт на Чорнобильській АЕС, як про це повідомляє Головне управління розвідки:
"Вони здатні підготувати теракт і його здійснити. Таку ймовірність не варто відкидати. Путін може зважитися на це у разі повного програшу російських військ в Україні. Коли почнемо витісняти їх з нашої території, може піти за принципом "не дістанься ти нікому". Це залежить від того, як спрацює вертикаль управління військами – від видання указу Путіним до його виконання".

На сьогодні окупаційні війська на всіх напрямках зупинені. Можливо вдасться найближчим часом розблокувати Маріуполь, припускає експерт:
"Ситуація по країні важка, але стабільна. На сьогодні їхній наступ припинено на всіх напрямках. Ми контролюємо і ніхто нікуди не просувається. Найгарячішим залишається Маріуполь. Місто у облозі. У найближчі дні ймовірно його спробують розблокувати".

11 березня російська армія бомбардувала територію Білорусі. Агресори атакували білоруське селище Копані. Є інформація, що постраждали села Верхній Теребежів та Бухличі. Це зафіксували українські прикордонники на Рівненщині. Це - провокація, щоб схилити Білорусь до повномасштабної атаки на Україну.
За кілька годин до атаки самопроголошений президент Республіки Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним. Обговорювали війну в Україні.
24 лютого о 4:00 Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Зараз ви читаєте новину «Путін позвав Лукашенка, щоб домовитися про напад на Україну - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути