Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2022 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

В ізоляції, з ручним керуванням, талонами і без Китаю. Економіст оцінив перспективи РФ

Одна з найбільших фінансових корпорацій світу Morgan Stanley передбачає дефолт Росії. Він може статися вже у середині квітня. За словами аналітиків, першою критичною датою є 16 березня. Тоді мають бути виплачені дві купонні виплати за облігаціями. Росію вони більше не вважають країною, що розвивається, і придатною для інвестицій.
РФ із країни з $600 млрд резервів перетворюється у закриту державу, відрізану від світу в усіх галузях і сферах. Що росіянам чекати далі і чому їй не варто розраховувати на підтримку Китаю в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає економіст Володимир Дубровський.

Росії доведеться дуже терміново переходити на режим Північної Кореї. Там їх вождь Кім Ір Сен створив вчення "Чучхе" (видана у 1955 році. Означає таку ситуацію, коли людина є паном і для себе самого, і для довкілля. – Gazeta.ua). За ним країна незалежна, коли все виробляє на своїй території і ні до кого не звертається. Росія пішла саме цим шляхом. Це буде дуже болісний удар і по населенню і по елітах. Особливо по елітах. Бо все що мають – завдяки тому що Росія відкрилася світу, - говорить Володимир Дубровський.

Щоб люди відчули санкції повною мірою треба ще хоча б два тижні

Коли санкції почнуть відчувати їх пересічні громадяни?

Щоб люди відчули санкції повною мірою треба ще хоча б два тижні. Але там дуже сильний репресивний апарат. Вони готові придушувати все.
Економіка будується на поведінці людей. А люди ведуть себе або раціонально, виходячи з певних очікувань, або взагалі нераціонально і панічно – в обох випадках результат однаковий. Якщо ви знаєте, що завтра долар буде дорожчий. То будете бігти купувати цей долар і він дійсно стане дорожчий. Бо інші теж побіжать його купувати. Це очікування саме себе виправдовує. Цей принцип якраз працює у таких випадках як валютна паніка, як банківська криза, як продовольча криза.
Санкції поки що далися взнаки насамперед в тому, що у росіян почалися проблеми з картками. Ще частина застрягли за кордоном, бо не можуть вилетіти. Але головне – очікування і паніка. Саме вони призвели до стрибока курсу долара. Центробанк намагається тримати курс, але готівкових доларів у Росії дуже мало. Я читав таку цифру, що у Центробанку їх всього 12 мільярдів. Це по 80 доларів на одного громадянина, і нових не підвезуть. Це означає, що готівковий курс буде зашкалювати.

  Володимир Дубровський - старший економіст Центру соціально-­економічних досліджень CASE-­Україна. Закінчив Національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю ”Теоретична фізика”. За фахом працював у Національній академії наук до 1991 року.  Займався бізнесом і консультуванням. Писав матеріали на економічну тематику для газет ”Дзеркало тижня” і ”День”. Із 1997-го три роки брав участь у проєкті Гарвардського інституту міжнародного розвитку. Вивчав економіку одночасно в теорії і на практиці. Учасник Економічної експертної ­платформи. Одружений, має доньку. Фото: Facebook.com/vladimir.dubrovskiy
Володимир Дубровський - старший економіст Центру соціально-­економічних досліджень CASE-­Україна. Закінчив Національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю ”Теоретична фізика”. За фахом працював у Національній академії наук до 1991 року. Займався бізнесом і консультуванням. Писав матеріали на економічну тематику для газет ”Дзеркало тижня” і ”День”. Із 1997-го три роки брав участь у проєкті Гарвардського інституту міжнародного розвитку. Вивчав економіку одночасно в теорії і на практиці. Учасник Економічної експертної ­платформи. Одружений, має доньку. Фото: Facebook.com/vladimir.dubrovskiy

Санкції проти Росії через її вторгнення в Україну вже є безпрецедентними. Цього тижня ймовірне рішення про ембарго на продаж російської нафти? Наскільки це можливо? Що це нам дає?

Це валить економіку Росії повністю, бо до 50 відсотків у бюджеті від продажу вуглеводородів. Але Європа не готова підтримати ембарго. Всі хто готовий це підтримати, уже сказали про це. Німеччині буде нелегко. Якщо порівнювати нафту і газ, то з нафтою буде простіше світу. Її видобувають у багатьох країнах і обсяги можна буде наростити. Іран і Саудівська Аравія можуть добувати більше. Треба тільки налагодити логістику. Проблема в тому що ціна на нафту зростає. Уже сягнула 130 доларів за барель. Коли кілька років тому була ціна 100 доларів. Я казав що більше такого ніколи не буде, бо Відбувається перехід на нові технології і збільшення видобутку сланцевої нафти. Зараз екстремальна ситуація, коли одна з трьох країн, які найбільше видобувають, почала війну. Багато трейдерів відмовилися купувати нафту в РФ. Шелл купував у Росії менш як за 30 доларів в той час, коли ціна 130. Але проблема з всеохопністю: якщо тільки деякі країни запроваджують санкції, то Росія зможе продавати решті, лише насамперед - Китаю. Ціна зросте, а вона продаватиме зі знижкою. Отже, одночасно треба, аби решта світових виробників поділили частку Росії і цим обвалили світові ціни на нафту – і це вже відбувається.

Не зможуть довго виплачувати високі зарплати силовикам, бюджетникам, навіть пенсії. Вся фінансова база режиму буде зруйнована

Давайте проаналізуємо санкції, які уже ввів світ. Замороження валютного резерву; санкції на суверенний борг, відключення від SWIFT; санкції проти центробанку РФ.
Коли і який результат вони дадуть?

З того що не очікували – це безпрецедентні санкції вперше в новітній історії застосовуються проти Центробанку Росії. Ніколи у світі не було такого, щоб центральному банку, який має кошти у відповідній валюті, їх заморожували. Це не по правилах. Я коли дізнався про таку ідею, то наполягав найбільше саме на ній, Бо це має найшвидший ефект. Росіяни казали, що готувалися до війни та санкцій, що в них велика подушка, що мають 600 мільярдів резервів. З цих резервів уже лишилася половина і цю половину їм ще дуже важко буде реалізувати, бо вона у менш ліквідних активах. Ще й на операції з золотом теж накладені санкції. Його продати можна буде тільки країнам, які не підтримали санкції. І вони його й не дуже багато зможуть купити, якщо взагалі купуватимуть.
Росія більше не зможе позичати на міжнародних фінансових ринках. Вона до цього готувалася давно і красиво. Вони виплатили свій борг, мали бездефіцитний бюджет останні роки. Розуміли що їм закриють доступ на фінансові ринки. Звичайно ті, хто тримав російські бонди, на цьому дуже сильно програли. Але Росія, поки мала можливість продавати нафту і все решта, була не дуже залежна. Зараз це стане критично. Або там буде гіперінфляція або їм доведеться затягувати паски. Не зможуть довго виплачувати високі зарплати силовикам, бюджетникам, навіть пенсії. Вся фінансова база режиму буде зруйнована. Але на це потрібен час.
Коли Путін прийшов до влади, йому дуже пощастило, що це було на хвилі підйому світових цін на нафту. І тоді коли далися взнаки болючі реформи, які проводили у 90-ті роки. 90-ті росіяни запам'ятали як кошмар. З приходом Путіна ніби все налагодилося і з ним вони зажили як ніколи до цього. За це полюбили його. Зараз одним рухом він це все зруйнував. Далі буде гірше й гірше.
Росія побудувала останні 30 років доволі сучасну глобалізовану економіку. Вони суттєво випереджали Україну в цьому, бо першими почали реформи. Там був фондовий ринок, розвинені фінансові інструменти. В один момент всього цього позбавилися. Але відключення SWIFT виявилося поки що не стільки дієвим, як мало бути. Виглядає діряво. Відключення буде дієвим, коли немає жодного банку, який може проводити такі операції. Якщо хоча б один є, це буде неефективно. Окрім того, повне блокування SWIFT, теж не остаточно вбиває, бо це тільки уповільнить розрахунки. Банки яким заборонили операції з іноземною валютою втрачають прибутки і клієнтів – але допоки є інші, це теж не смертельно, будуть працювати через них. Тому взагалі, санкції діють тоді, коли вони "герметичні".

Стрімко повертаються в совок. Де був тотальний дефіцит, талони на продукти і одяг

У РФ зараз кажуть, що долар їм не треба. Можуть все тримати в рублях і спокійно з цим жити.

У такий спосіб протягом двох тижнів вони стрімко повертаються в совок. Хто застав ті часи, той знає, що там нічого особливо хорошого не було. Зокрема, коли економіка розвалювалася: тотальний дефіцит, талони на продукти і одяг. Вони йдуть саме до такого семимильними кроками. Самі собі ще й все погіршують. Ще є інформація, що відключаться від зовнішнього інтернету. Так хочуть обмежити доступ громадянам до альтернативних джерел інформації. Одночасно це вбиває всі постіндустріальні галузі в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сотні мільярдів доларів" - скільки грошей Україна може отримати від націоналізації російських активів

Також є персональні санкції проти російських еліт та членів їхніх родин і керівництва країни. Зокрема проти президента Росії Володимира Путіна. Активи осіб та компаній, щодо яких запроваджені санкції будуть заблоковані. Як це діє на практиці?

Економічні еліти і керівництво країни дуже пов'язані. Є таке наукове поняття владавласність – одне слово. Це система яка діє в Росії і дещо меншою мірою в Україні. Нерозривні речі. У нас це частково почало розриватися, насамперед завдяки Революції гідності. Але і країна інша: жоден з українських президентів, за винятком Януковича, не став доларовим мільярдером. Порошенко був, але цей мільярд заробив, до того як став главою держави. І не є найбагатшим олігархом. Це все не ті масштаби, як в Росії. Там Путін став найбільшим "олігархом" саме завдяки владі. Їх еліта вийшла з колишніх КДБшників. Але вони іншого гатунку, ніж була радянська номенклатура часів Сталіна і Леніна. Ті були ідеологічно мотивовані.

Є сподівання, що значна частина олігархів можуть вплинути на Путіна чи найближче його оточення

Путін виявився нераціональним. Повів себе неочікувано, щоб втілити свої маніакальні ідеї в життя. Частково його оточення може бути уражене теж цими ідеями. Є сподівання, що значна частина олігархів не зав'язані на цих ідеях і маючи зв'язки і можливості можуть вплинути на Путіна чи найближче його оточення.
Вони накопичували свої статки не завжди бізнесовими способами. Але хотіли красивого життя і понтів – величезні яхти, комфорт, щоб їх сприймали з повагою в інших країнах. Хотіли отримувати задоволення від того, що можуть самореалізуватися і мати престиж. А зараз це втратили. У всьому світі росіян не тільки не поважають. А зневажають. Навіть в США "Русский магазин" – тепер "Усский магазин". Це для них має бути болісно. Більшість, крім Пригожина і Малофєєва, які замотивовані ідеологічно, дуже незадоволені. Питання як це незадоволення може реалізуватися у зміну режиму в Росії. Стимулом для цього є санкції. Чи є інструмент для реалізації? В економіці кажуть що, якщо є стимул то рано чи пізно з'явиться інструмент. Але "пізно" нас не влаштовує. Нам треба якомога швидше.

У ФСБ є розкол. Всі витоки, які трапляються, йдуть звідти. Вони ризикують життям. Відповідно готові змінити режим

Щодня вони втрачають сотні мільйонів доларів. Можуть через це якось діяти? Чи життя дорожче?

Це може їх стимулювати, але, звичайно, що життя дорожче. Вони не помирають з голоду, щоб йти на відчайдушні кроки. Можемо тільки думати, як їхнє тотальне невдовлення може вилитися у щось позитивне для нас. Христо Грозєв каже, що в самому ФСБ є розкол з цього приводу. Що всі витоки, які трапляються, йдуть від самого ФСБ і дані отримуємо від них буквально в реальному часі. Вони ризикують життям. Відповідно готові змінити режим. Але треба певний час, щоб ці люди почали діяти. Миттєво це не робиться. Раптово таке статися тільки десь в Африці, де за день можуть захопити владу.
Проте, є таки один фактор, який працює дуже швидко, хоча й непередбачувано: ефект лавини. Члени тих ієрархічних "вертикалей", які керують Росією, вірно служать допоки бачать перспективи. Тільки-но вони усвідомлюють, що те, чому вони служать скоро загине, трапляється як при кінці СРСР, або при руйнуванні фінансової піраміди. Кожен з учасників намагається навипередки вхопити що може і втекти. Або перебігти до якогось майбутнього переможця. Тому "вертикаль" сиплеться як лавина, а усе невдоволення, яке накопичувалося роками, виплескується ненавистю. Найголовніше, що такий вибух відбувається набагато раніше, ніж система вичерпала усі ресурси. На жаль, неможливо передбачити, який поштовх ту лавину зіштовхне – це трапляється зненацька.

Також є санкції, які б'ють по промисловості в іншій площині. Наприклад, припинення поставок чипів та іншої високотехнологічної продукції. Промисловість у РФ зупиниться?

Звичайно, частково зупиниться, частково почне безнадійно відставати. Але це не дасть результату швидко. Але Це вже має психологічний ефект. Люди бачать, що великі компанії, якими вони пишалися і мали виробництва в Росії, одна за одною виходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електроенергії з Росії чи Білорусі більше не буде. Це нам на користь - експерт

Важливий момент - закриття повітряного простору, про який оголосили 32 країни світу. І заборона постачання до Росії літаків та запчастин. Ці обмеження не тільки про подорожі і відпочинок.

Галузь авіаперевезень дуже важлива. Можливо буде не вбита, але дуже постраждає. Зараз у них більшість літаків у лізингу, це світова практика. Росіяни кажуть, що літаки не повернуть, бо мовляв їх резерви заморожені, то і вони можуть вкрасти. Ну гаразд – півроку на цих літаках можуть протягнути. Але літак така річ, яку треба обслуговувати, треба запчастини. Має бути безпека польотів, а її там уже не буде. Налагодити виробництво запчастин неможливо. Можна копії робити, як колись совок. Але хто має вживаний автомобіль, той знає, що на дорогих машинах "ходять" тільки оригінальні запчастини.

Ну вони кажуть що будуть розбирати одні літаки задля запчастин для інших.

Так. Але є запчастини, які не бувають "вживаними". Наприклад, турбіни. Відпрацьовує свій час і все. І таких запчастин багато.

Будуть підприємства-зомбі, з геть іншою якістю продукції, ще й застарілою – ну, десь як "Жигулі" і ФІАТ

До сотні світових компаній уже заявили. що покидають РФ - зупиняють виробництва, закривають філії, заводи, магазини. Який критичний рівень безробіття там може бути? Є інформація що хочуть націоналізувати ці підприємства, щоб люди мали роботу.

Вони можуть їх націоналізувати. Люди будуть ходити на роботу. Але це не будуть ті ж підприємства, як раніше. Ринкова економіка добре працює тому, що товари і послуги виробляють саме підприємці, є ідеологія бізнесу. Конкуренція. Виживає найкращий. А скопіювати – це не вдасться. Будуть підприємства-зомбі, з геть іншою якістю продукції, ще й застарілою – ну, десь як "Жигулі" і ФІАТ. Більше того, технологічно там заводи і виробництва були прив'язані до своїх власників. Наприклад, автомобілебудівний завод "Форд". Незначну частину деталей виробляли в Росії. Решту їм привозили. І вони складали машини. Заміняти їм на аналогічні деталі виготовлені деінде? Це не буде працювати. Виготовити деталь треба мати певну потугу, як завод, який робить ці деталі десятиліття. Тому результату не буде. Зрештою ці підприємства збанкрутують. А якщо економіка буде не ринкова, то вони чавитимуть ресурси з держави. Так було з підприємствами у Латинській Америці. Які будували для імпортозаміщення. З них успішними стали тільки декілька, а решта закрилися.

Путін видав указ, яким можна буде націоналізувати майно посадовців, якщо не доведено звідки воно взялося чесним шляхом. Так будуть перекривати діри в бюджеті?

Для нього це дуже небезпечна річ. Бо що стосується популізму – на деякий час це підніме рух, мовляв нарешті почали боротися з корупцією. Але це працює не на довго. Як і підтримка їх військової кампанії в Україні. Я дуже сподіваюся, що це завершиться ганьбою для Росії. Але там йде боротьба телевізора з холодильником. Телевізор буде розповідати, що все дуже добре, країна очищується, західний ворог заздрить нам, не треба нам західних благ і реформ. Мовляв ліберальні реформатори нажилися. Все це зітремо. Але холодильник буде казати, що це позначається погано на житті.
А з іншого боку, це вдарить по головному принципу, на якому трималася вертикаль в влади Росії. Це піраміда начальників, над якими є інші начальники. Які тримаються на тому що своїх підлеглих корумпованих шантажують, а ті тримаються на тому, що здадуть начальників. А той хто стоїть на верху піраміди, сам заробляє і їм дає заробляти. Коли він перестає їм давати заробляти, то це порушення суспільного договору. Якщо "верхи" позбавляють їх можливості заробляти, то вони будуть саботувати накази. Це означає, що система державної влади у РФ може доволі швидко посипатися. Це наближає їх кінець, а не очищення.

Путін зважився на це, бо думав що Захід буде поблажливий. Буде виходити зі своїх суто матеріальних інтересів

Їхні експерти кажуть, що буде як свого часу в РФ потрапляли білоруські креветки і елітні сири. Так само буде їхати тепер казахстанська техніка, таджикські автомобілі. І вони все обіграють через лазівки. Це реально?

Думаю, що ні. З креветками це була абсолютно інша історія, бо заборонила їхній імпорт сама Росія – з метою "покарати" ЄС за санкції. Вони поблажливо дивилися на те, що воно йде через Білорусь, бо елітам не хотілося відмовлятися від цієї продукції. Зараз з цими санкціями все дуже жорстко. Якщо якась третя країна наважиться передати Росії підсанкційний товар, то автоматично потрапляє від санкції теж. Можливо якісь поодинокі випадки будуть. Але навряд.
Якби світ одразу відреагував на анексію Криму санкціями, хоча б віддалено такими суворими як зараз, то в Путіна не було б можливості навіть зробити тепер це. Або розумів би, що не варто починати. Путін зважився на це, бо думав що Захід буде поблажливий. Буде виходити зі своїх суто матеріальних інтересів. Тоді вони казали, що треба вводити санкції, але такі, щоб собі не нашкодити: "Ми ж не хочемо страждати". А зараз вони побачили, що те що зробив Путін, це величезні наслідки для світового порядку. У європейців змінилися погляди. Подивіться на німців – вони на 180 градусів розвернули свою політику.

Росія стала токсичною. Навіть більш токсичною за Китай. Наближатися до РФ – це як до прокаженого

Китай може прийти на виручку РФ?

Частково може. Але буде дивитися чи вигідно йому це. Китай у протистоянні зі США хотів залучити РФ на свій бік. Довгий час була дискусія - з ким буде Росія. Байден загравав з Путіним, хотів залучити РФ на бік Заходу. Йому казали розумні люди, що за своїми цінностями Путін є авторитарним режимом і за цінностями ближчий до Китаю. Але ще до вторгнення Байден погрожував відключенням Свіфту, Путін говорив із Сі Цзіньпіном і казав, що зроблять свою систему розрахунків. А на сьогодні Росія стала токсичною. Навіть більш токсичною за Китай. Наближатися до РФ – це як до прокаженого. Ніхто не хоче зближуватися. А ще Китай зацікавлений в тому, щоб Росія розпалася і він отримає величезні території з природними багатствами. Це те чого побоюються США. Тому Китаю краще посидіти на березі і почекати, поки річкою пропливе тіло на ворога.


Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте заявила, що санкції не зупинять Путіна, якими б вони не були.

Зупинити його буде дуже важко або неможливо. Сам він не зупиниться. Пішов ва-банк. Йому не пробачать не тільки з точки зору Гааги, а не вибачать свої ж. Тому йтиме до кінця. Але його можуть зрештою позбавитися – на це головна надія.

Зараз ви читаєте новину «В ізоляції, з ручним керуванням, талонами і без Китаю. Економіст оцінив перспективи РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути