Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2022 18:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Електроенергії з Росії чи Білорусі більше не буде. Це нам на користь - експерт

Електроенергії з Росії чи Білорусі більше не буде. Це нам на користь - експерт
"Постачання електроенергії з Росії чи її сателіта Білорусі більше не буде. Вони і раніше були небажані", говорить Михайло Гончар. Фото: "Радіо Свобода"

Підключення до європейських електромереж пройшло непомітним для українців. Із білоруською та російською електроенергією покінчено вже - у ній просто не буде сенсу. Про це Gazeta.ua розказав Михайло Гончар, експерт з енергетичних питань.

"Грошових втрат через від'єднання від російських та білоруських електромереж немає. Суть під'єднання в тому, що ми можемо покривати дефіцити, які виникають, за рахунок постачання з Європи. Постачання електроенергії з Росії чи її сателіта Білорусі більше не буде. Вони і раніше були небажані. А зараз приєднання до європейської системи підвищує нашу міць. Витрати невеликі - на технічні елементи. Це нам на користь", - каже Гончар.

Споживачі переходу не помітили, додає експерт.

"Все працює. Якщо не відбудеться сильних ударів по об'єктах енергомережі, то все - справа техніки. Тестовий режим пройдено - в екстремально можливих умовах. Якісь відключення електроенергії можуть бути - але вони пов'язані із бойовими діями. Там ворог шаленіє та цілить і потрапляє у електричні і газові комунікації. Навіть попри це, фатального впливу на функціонування наших енергетичних систем немає", - говорить Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російську нафту купуватиме лише Китай - з великою знижкою - економіст

Наші виробники електроенергії зможуть виходити на європейський ринок та отримувати там дохід, наголошує експерт.

"Із білоруською та російською електроенергією покінчено вже. Назад дороги немає. В подальшому у цьому просто не буде сенсу, якщо ми зможемо обирати джерела. У нас посилиться конкуренція на українському ринку. Монополісти не зможуть диктувати свою цінову політику. Доведеться оновлювати наші електромережі, але це знову ж таки нам на користь", - говорить Гончар.

Ворог хоче вдатися до руйнування електроенергетичної інфраструктури, додає експерт.

"Щоб завдати нам максимальної шкоди. Це один з методів ведення війни. Щоб викликати внутрішнє невдоволення. Так хочуть підвищити свої шанси. Завдяки діям Збройних сил атакувати об'єкти елетроенергетичної інфорусткри не дуже вдається. Намагаються працювати через кібератаки. Поки успіхів також мало", - наголошує Гончар.

26 лютого міністр енергетики Герман Галущенко підписав наказ про відмову від приєднання до мереж Росії та Білорусі і звернувся до міністрів енергетики країн ЄС із проханням прискорити рішення про приєднання до ENTSO-E. Окремі країни ЄС публічно підтримали таку ініціативу. І вже 28 лютого міністри енергетики країн-членів ЄС погодили синхронізувати українську систему та ENTSO-E у прискореному режимі.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергії з Росії чи Білорусі більше не буде. Це нам на користь - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути