Ексклюзиви
середа, 02 березня 2022 18:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Російську нафту купуватиме лише Китай - з великою знижкою - економіст

Російську нафту купуватиме лише Китай - з великою знижкою - економіст
"Російські нафту будуть купувати менше. Тому що зараз буде багато проблем із логістикою та оплатою, тому що все менше банків може проводити розрахунки", говорить Олексій Кущ. Фото: youtube.com/channel/UCSW1w-Tu0uDQtZ_qgIa1gFQ

Російська нафта на світовому ринку вже впала в ціні. Надалі її купуватиме лише Китай із великою знижкою. Через це РФ втратить надзвичайно багато грошей, говорить економіст Олексій Кущ.

"Я думаю, що США зараз перегляне свою зелену стратегію. Якщо Трамп був лобістом великих нафтових компаній США, то Байден почав звертати нафтові програми. Зараз глава Білого дому продовжить підтримувати нафтогазову галузь Штатів - країна нарощуватиме видобуток як нафти, так і газу, частково заміщуючі російські. Іран своїми поставками може повністю закрити європейський ринок. А проблема саме в ньому", - наголошує Кущ.

Російська нафта вже коштує на $20 дешевше, наголошує економіст.

"Це один з рекордів. Російську нафту будуть купувати менше. Тому що зараз буде багато проблем із логістикою та оплатою, тому що все менше банків може проводити розрахунки. Це буде за прикладом Ірану - коли ціни були 70 доларів за барель, Іран продавав за 15. Російську нафту купуватиме лише Китай, який користуватиметься монополізмом та матиме величезну знижку", - говорить Кущ.

Росія втратить надзвичайно багато грошей, каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Системи ППО та літаки" - як Європа може допомогти Україні захистити небо

"Енергетичний експорт РФ полягав в тому, щоб за рахунок цих грошей проводити модернізацію економіки та формувати резервні фонди. Зараз цих коштів вистачатиме лише на поточні потреби. Навіть нові родовища вони не зможу освоювати", - наголошує Кущ.

Дипломатія після перемоги має постійно нагадувати світові цю тему, додає експерт.

"Зараз у дипломатів напружений час. Як тільки напруга хоч трохи спаде, потрібно розвивати дипломатичний наступ у бік азійських країн. Треба працювати більше із Китаєм, у порівнянні із попередніми роками, із іншими азіатськими країнами. Щоб там почати формувати підтримку України. Оскільки Китай зараз використовує війну у свою користь, то перспективи у нас є. Пекін - це вже другий раунд нашої дипломатії", - каже Кущ.

Великі покупці бойкотують російську нафту через ситуацію навколо України, яка вже призвела до стрибка вартості сорту Brent вище за позначку $113 за барель на торгах у середу. За даними консалтингової компанії Energy Aspects, майже 70% російської нафти, що поставляється на експорт, важко знаходить покупців.

Канада заборонить імпорт російської сирої нафти, про це оголосив прем'єр-міністр Джастін Трюдо.

Зараз ви читаєте новину «Російську нафту купуватиме лише Китай - з великою знижкою - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути