пʼятниця, 11 березня 2022 15:42

Спецтема: Війна Росії проти України

"Кремль хоче затягнути білорусів у війну проти України" - чому Лукашенко полетів до Путіна

"Кремль хоче затягнути білорусів у війну проти України" - чому Лукашенко полетів до Путіна
"Путіну потрібні білоруські військові, щоб посилити угрупування, яке загрожує Києву", - говорить Олександр Хара. Фото: "Радіо Свобода"

Президент Росії Володимир Путін хоче посилити угрупування окупаційних військ на півночі України за рахунок білоруської армії. Ймовірно саме тому до Москви полетів самопроголошений президент Олександр Лукашенко. Про це Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олександр Хара.

"У Путіна зараз є дві мети. Перша - затягнути Лукашенка у війну з Україною. Хоча він вже у цій війні - бо надав територію для здійснення російської агресії. Звідти летять ракети, літаки, з території Білорусі заходять російські найманці. Але Путіну потрібні білоруські військові, щоб посилити угрупування, яке загрожує Києву", - говорить Хара.

Є висока ймовірність, що в Білорусі почнеться мобілізація, каже експерт.

"У Лукашенка немає інших варіантів. Білоруське КГБ ідеологічний близнюк російського, а військові - інша справа. Керівництво війська залежне від Лукашенка, виконуватимуть його накази. А командирський склад та солдати розуміють, що це війна проти України. У нас в історії ніколи не було, щоб українці та білоруси воювали один проти одного. Велика кількість білорусів відмовлятимуться йти воювати. Бо це дійсно буде братовбивча війна. Якщо хтось і піде, то мотивація у них буде низька. Бо вони розуміють, що ми захищаємо своє", - додає Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін у труні і бандера-смузі - мережі рясніють фотожабами на російську орду

Білоруська армія ще менш боєздатна, ніж російська, уточнює експерт.

"А з російськими солдатами ми справляємося. Це буде велика помилка Лукашенка, яка пришвидшить колапс його режиму", - говорить Хара.

Путін також може обговорювати із Лукашенком питання санкцій, наголошує експерт.

"Зараз у Росії кепські справи. Зменшилися можливості фінансування режиму Лукашенка. Вони вигадуватимуть лазівки, як обходити санкції. Лукашенко обмеження для своєї країни не може зупинити. Бо Москва дозволяла Білорусі використовувати свої ресурси для реекспорту. Це була єдина можливість Лукашенку триматися та забезпечувати роботою підприємства. Його режим повністю залежить від російських грошей", - додає Хара.

11 березня самопроголошений президент Республіки Білорусі Олександр Лукашенко полетів на переговори з президентом країни-агресора Російської Федерації Володимиром Путіним. Обговорюватимуть, зокрема, війну в Україні.

24 лютого о 4:00 Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «"Кремль хоче затягнути білорусів у війну проти України" - чому Лукашенко полетів до Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути