вівторок, 14 серпня 2018 08:12

Перевірити декларації і померти: НАЗК може знадобиться 3600 років, щоб закінчити роботу

Перевірити декларації і померти: НАЗК може знадобиться 3600 років, щоб закінчити роботу
Наталія Корчак очолювала НАЗК до 2018-го року. Фото: Вголос

Два роки тому, 14 серпня 2016 року, Національне агентство з питань запобігання корупції одноголосно схвалило рішення про початок своєї роботи. До цього НАЗК існувало у підготовчому режимі.

Запуск агентства був однією з вимог запровадження безвізового режиму з ЄС. Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє електронні декларації, факти корупції чи зловживання посадою, передає інформацію у правоохоронні органи.

Головою НАЗК у березні 2016-го призначили Наталію Корчак. 28 березня 2018-го на позачерговому засіданні обрали нового голову - Олександра Мангула.

За два роки до НАЗК подали 2 062 078 декларацій. На червень 2018 агентство перевірило 331 документ. Такими темпами НАЗК знадобиться 3600 років на перевірку, це порахували у Реанімаційному пакеті реформ. За два роки бюджетні витрати на НАЗК зросли майже в тричі — з 65,4 млн грн до 162,8 млн.

Чому НАЗК не може запрацювати на повну Gazeta.ua розказав політолог Олександр Кочетков.

"Це була дуже розумна і здорова ідея — всі державні службовці мали декларувати власність та конфлікти інтересів. Незалежна комісія повинна була розглядати, звідки з'явилась ця власність, її походження. І повідомляти органам влади про порушення.

Але влада почала це активно використовувати як інструмент політичної боротьби і впливу. Призначили слухняних людей. Вони завжди будуть консультуватись в Адміністрації президента. Але не здатні зробити головне — щоб запрацювала електронна система перевірки декларацій. Там, де ми маємо тисячі електронних декларацій, не вистачить штату для аналізу. Тільки комп'ютерна система може це. Влада зробила все, щоб діяльність антикорупційної агенції була тільки на папері. Її завжди можна використовувати проти тих, хто заважає. НАЗК починає перевірку того політика, який критикує владу. А тих, хто мовчить, не чіпають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авакову дісталося від антикорупціонерів

Чекати від НАЗК нормальної роботи не потрібно. Працює система. Вона підлаштовує під себе нову людину або не приймає її. Є тільки імітація антикорупційної діяльності. Все це відбувається під патронатом президента Порошенка. Наступна влада за 2 місяці має показати, чи справді буде боротьба з корупцією. Потрібна серйозна політична воля. Ця людина має бути зрадником свого політичного класу".

Серед найгучніших справ НАЗК — відпочинок екс-голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, який вона не задекларувала. Відпочинок обійшовся у понад 250 тис. грн. У липні в агентство пообіцяло відправити до суду корупційні махінації президента Федерації футболу України Андрія Павелка. Нещодавно, НАЗК внесло припис міністру внутрішніх справ Арсену Авакову за низку порушень у його відомстві.

Зараз ви читаєте новину «Перевірити декларації і померти: НАЗК може знадобиться 3600 років, щоб закінчити роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути