середа, 28 листопада 2012 00:48

Правозахисник: "Утримання Тимошенко виявило всі проблеми дискримінації українських ув'язнених"

Система виконання покарань в Україні принципово порушує конституційні права Юлії Тимошенко та інших ув'язнених. До такого висновку прийшов голова правозахисної організації "Донецький Меморіал" Олександр Букалов. Правозахисник отримав офіційну відповідь на свій запит щодо відеоспостереження, яке ведеться за засудженою Тимошенко і з'ясував, що цей захід не базується на законодавстві. Він також вважає, що в майбутньому Юлії Володимирівні можуть обмежити пенсію і стягувати з неї приблизно 250 гривень на місяць за її тюремне харчування.

"Як випливає з відповіді першого заступника голови Державної пенітенціарної служби України Сергія Сидоренка відеоспостереження за Юлією Тимошенко ведеться відповідно до статті 103-їй Кримінально-виконавчого кодексу України, - повідомив Gazeta.ua Букалов. - Але ця стаття лише в частині 1-й говорить, що можуть застосовуватися технічні засоби. А якщо прочитати її повністю, виявиться, що перший заступник керівника пенітенціарної служби фактично розписався в тому, що спостереження за Юлією Тимошенко ведеться незаконно. Адже частина 3 статті 103 говорить: перелік технічних засобів і порядок їх використання встановлюються нормативними актами департаменту. Окремий документ повинен передбачити, де повинна знаходитися відеокамера. Наприклад - чи можна її встановити в душі, і чи повинна вона бути включена всі 24 години. Оскільки не існує такого документа, значить - немає правової підстави вести відеоспостереження. Прокол департаменту в тому, що вони не взяли такий документ, але при цьому посилаються на 103-ю статтю. І таких перекручувань дуже багато. Ув'язнення Юлії Володимирівни висвітило всі проблеми порушення конституційних прав засуджених".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина Луценка розповіла, за кого голосували "зеки"

Правозахисник звертає увагу, що відправка в колонію особи передпенсійного віку загрожує неможливістю вчасно оформити пенсію.

"Припустимо, я потраплю в свої 58 років в колонії на 10 років, тоді до 68-ми я не зможу отримувати свою пенсію, і після звільнення пенсію за роки мого перебування в колонії мені не повернуть, - говорить Олександр Букалов. - Це дискримінація, порушення Конституції, але ми про це кілька років пишемо і у Верховну раду, і Мінюст, і в прокуратуру, і все марно. Відмінну відповідь дало Міністерство соціальної політики: "У нас пенсійний фонд дефіцитний, ось коли стане бездефіцитними, тоді цим займемося". Тобто, через дефіцит коштів, виходить, можна не дотримуватися Конституції. Підготовлений вже нарешті законопроект, за яким людина зможе оформити пенсію, перебуваючи в місцях позбавлення волі. Але скільки цей законопроект пролежить у Верховній раді невідомо. Наступна дискримінація - у Пенсійний фонд відрахування від колоній за працюючого ув'язненого не йдуть. А коли прийде час оформляти пенсію, з'ясується, що в робочий стаж час роботи в колонії не увійде, хоча людина на підприємстві в колонії, може, чесно відпрацював 5 - 10 років. Третя дискримінація - це коли працюючи на виробництві в колонії, людина отримує травму, але не отримує відшкодування. Нехай навіть з вини колонії ув'язнений став інвалідом або отримав каліцтво, ніякої компенсації, поки він не вийде на волю, для потерпілого не буде. І це записано в Кримінально-виконавчому кодексі! Цей кодекс безпосередньо порушує Основний Закон".

Як відомо, Конституція має пріоритет у порівнянні з усіма іншими внутрішніми законами держави. У зв'язку з чим правозахисник вважає незаконним те, що всі листи засуджених читають працівники колонії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки в Маріупольській колонії отримують за роботу 50 гривень

"Це фактично цензура. І якщо в листі є скарга на керівництво колонії, то ймовірність того, що ця скарга піде на волю - приблизно 1,5-2%. Офіційно адміністрація в праві не випустити лист, якщо там щось написано матом. У законі написано "не допустимі вислови". А що допустимо, що ні - вирішує "цензор" з колонії. І це теж дискримінація", - говорить правозахисник.

Нарешті, за словами правозахисника, з 15 лютого 2010 року діє поправка, що дозволяє пенітенціарній системі стягувати кошти, витрачені на укладених за роки перебування у виправних установах.

"Це стосується тих, хто там не працює. Хоча занятість в колоніях не повна. Прийнята поправка дозволяє стягувати приблизно 250 гривень за кожен місяць перебування в колонії з кожного, для кого в місцях позбавлення волі роботи не знайшлося, навіть якщо ця людина мріяла працювати. У Запорізькій області була спроба подати такий позов колишньому ув'язненому. Ця норма не правова і ми з-за неї писали Януковичу, щоб наклав вето".

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник: "Утримання Тимошенко виявило всі проблеми дискримінації українських ув'язнених"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути