субота, 24 листопада 2012 02:33

Жінки в Маріупольській колонії отримують за роботу 50 гривень
42

Фото: Фото: Тетяна Заровна

У Приазовської жіночій виправній колонії № 107 (р. Маріуполь) провели "день відкритих дверей" для правозахисників і журналістів. Ця колонія відрізняється найвищим в Україні показником умовно-дострокових звільнень. Звідси виходять на волю раніше терміну 73% жінок. Це можна розглядати як хороший показник виховної роботи. Для порівняння - з Качанівської виправній колонії, яка має такий же рівень безпеки - мінімальний, звільняється раніше терміну тільки 26% ув'язнених жінок.

Приазовська колонія розрахована на 450 жінок і майже повністю заповнена. Вона призначена для тих, хто вперше вчинив злочин.

На кожну ув'язнену відводиться 4 кв. метра житла. Дивитися телевізор і користуватися душем можна кілька разів в день. На лазню відводиться 30 хвилин раз в тиждень.

На харчування витрачається 5-6 гривень в день. Щоб прогодувати людей на таку суму, тут тримають господарство - свиней, корів, курей. Вирощують овочі, печуть хліб.
У швейному виробництві і на інших роботах зайняті 310 жінок. Вони можуть купити пошиті ними піжами, білизну або продукти в тюремному магазині. Але витратити на придбання можна тільки зароблене в колонії.

"Низька середня зарплата - близько 300 гривень на місяць за 8-годинний робочий день - це, на мій погляд, найсерйозніше порушення прав цих жінок, - зазначив Олександр Букалов з Донецького "Меморіалу". -Причому, з цієї зарплати за законом утримується близько 250 гривень на їх утримання, так що отримати на руки залишається 50 - 60...

Кожна десята жінка в Приазовської колонії ВІЛ-інфікована. Кожна третя - прийшла в колонію без середньої освіти та навчається в тюремній школі. Одна засуджена в 107-й колонії отримує вищу освіту - дистанційно навчається в Краматорському університеті на економіста.

Адміністрація Приазовської колонії стверджує, що за 20 років тут не було жодної втечі, жодного бунту. В карцер ув'язнених садять вкрай рідко, запевняють представники колонії. На доказ тут продемонстрували порожні приміщення дисциплінарних ізоляторів. Потрапити в ДИЗО на 10 діб можна за бійку або виготовлення браги (бражку засуджені роблять із варення). Протягом дня в такій камері одиночці не можна лежати (нару піднімають і замикають на замок). Але зазвичай порушниць режиму карають більш м'яко.

Вперше продемонстрували камери арештного дому. В Україні досі не побудовані окремі арештні будинки, а покарання у вигляді арешту (до 3 місяців) нинішнім Кримінальним кодексом передбачено. Відбувають його в камерах при колоніях або в слідчих ізоляторах.

У жіночих колоніях немає такої "дідівщину" і "понять", як в чоловічих зонах. Тут немає поділу на касти - ні "опущених", ні "отріцаловки". Але умови ізоляції від суспільства жінки переносять набагато гірше. Хоча б у силу того, що від них, як правило, відразу відмовляються чоловіки та кохані. Тоді як у чоловічих колоніях не вичерпується потік дружин і подруг. Знаходиться чимало відчайдушних дівчат, які знайомляться з ув'язненими заочно і вступають у шлюб.

У жіночій колонії весілля велика рідкість. Співробітники ПІК № 107 пригадали за останній рік один такий випадок – місіонер протестантської церкви приїхав в колонію заохочувати заблукавших у свою віру, закохався і обвінчався із сидячою тут дівчиною.

Колонію відвідують 7 церков, всі вони християнські, але найбільш популярна православна.

Церква і художня самодіяльність - це ті віддушини, які допомагають ув'язненим дожити до звільнення і навіть не втратити жіночність. "Для душі" ще є стінгазета і можливість відвідати перукаря.

На недавніх виборах у ПІК-107 проголосували 100% виборниць. Ув'язнені не приховують, що поголовно голосували за ПР, щоб догодити адміністрації.

"Вони ж ближче до влади, а влада - це ПР, від них залежить як скоро ми вийдемо на свободу", - нехитро зізналася одна з тутешніх.

Пригадати імені "правильного" кандидата, за якого "природно, голосували всі", засуджена не змогла. І звернулася за допомогою до співробітниці адміністрації: "Як його ім'я?".

"Не знаю, який результат зараз, а в третьому турі виборів Президента в 2004 році ця колонія сто відсотків голосів віддала за Януковича. Часто в колоніях люди байдужі до своїх прав, вони можуть легко, без тиску віддати голоси "за кого сказали, - коментує правозахисник Олександр Букалов. - В Україні 150 тис. чоловік в місцях позбавлення волі і з них більше 20 тис. сидять у Донецькій області - це відчутна частина виборців".

Для ув'язнених жінок в нашій країні передбачені тільки 2 рівня - мінімальний і середній. В 13 жіночих колоніях сидить майже 7 тисяч українок.

21 українка засуджена до довічного позбавлення волі. Це жінки, які вчинили кілька вбивств. Вони знаходяться в тих же колоніях для "довічників", що і чоловіки. Жінки судді і прокурори сидять у Галицькій виправної колонії. Вагітні жінки та ув'язнені з маленькими дітьми сидять у Чернігівській та Одеській областях. Зараз близько 100 українських дітей у віці до 3 років "відбувають покарання" разом з мамами (у більш старшому віці їх передають у дитячі будинки).

Зараз ви читаєте новину «Жінки в Маріупольській колонії отримують за роботу 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути