Ексклюзиви
середа, 20 вересня 2023 19:04

Право вето загнало ООН в глухий кут. Зеленський запропонував реформу Організації

Право вето загнало ООН в глухий кут. Зеленський запропонував реформу Організації
Президент Володимир Зеленський озвучив свій варіант, як можна реформувати ООН. Фото: ООН

Право вето загнало Організацію об'єднаних націй в глухий кут. Це правило треба переглянути, щоб повернути силу Статуту ООН.

Про це під час відкритих дебатів Ради безпеки ООН заявив президента Володимир Зеленський.

"Резолюції Генеральної асамблеї підтверджують факт, що єдине джерело цієї війни – Росія. Втім, це нічого не змінило для Росії в ООН. Але саме такі ситуації змінили все для ООН. Маємо визнати – Організація в глухому куті щодо агресій. Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН в глухий кут", – заявив Зеленський.

За його словами, у кріслі Ради безпеки, яка Росія займає незаконно, сидять брехуни, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид. Всі дії ООН, Генеральної асамблеї чи Ради безпеки, які б могли зупинити агресію розбиваються об привілеї наданого крісла.

Також Зеленський озвучив пропозицію, як теоретично можна було би змінити Організацію.

Перший крок

Генеральній Асамблеї ООН треба дати можливість долати вето. За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної Асамблеї повинна бути обов'язковою для виконання всіма державами-членами.

Другий крок

Рада Безпеки ООН має бути повністю підзвітною націям світу. Коло постійних членів Ради Безпеки має відображати сучасність.

Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Радбезу. Латинська Америка має бути тут представлена – постійно. І держави Тихого океану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден під час зустрічі з Зеленським може оголосити про новий пакет допомоги: чи увійдуть туди ATACMS

Потрібне розширення участі й доступу до роботи Ради Безпеки та її допоміжних органів для всіх членів Генеральної Асамблеї, яких не визнано агресорами. І водночас будь-яка участь будь-якої держави – члена Ради Безпеки має призупинятися на час, коли така держава в порушення Статуту ООН іде агресією проти іншої нації.

Третій крок

Потрібна система превенції агресій через раннє реагування на дії, спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету держав. Серед іншого – потужні санкції проти агресора. Кожен, хто хоче почати війну, має бачити ще до своєї фатальної помилки, що саме втратить, коли почне війну. Питання про застосування превентивних санкцій має виноситися на розгляд Ради Безпеки ООН автоматично, коли будь-який член Генеральної Асамблеї заявляє про загрозу агресії.

У понеділок, 18 вересня, президент Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до США. Він знаходиться у Нью-Йорку, де вже встиг виступити на Генасамблеї ООН та відвідати українських військових, які проходять реабілітацію та лікування.

Також глава держави провів зустрічі з президентом ПАР Сирілом Рамафосою, прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, президентом Євроради Шарлем Мішелем і не тільки.

Очікується, що завтра Зеленський поговорить з головою Пентагону Ллойдом Остіном та президентом США Джо Байденом.

За інформацією ЗМІ, США також анонсують ще один великий пакет військової допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Право вето загнало ООН в глухий кут. Зеленський запропонував реформу Організації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути