Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 19:49

Податкова амністія: що буде зі статками Коломойського та Ахметова

Податкова амністія: що буде зі статками Коломойського та Ахметова
Верховна Рада 15 червня підтримала закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію капіталів для громадян. Фото: mind.ua

Закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію, який підтримала Верховна Рада, забороняє легалізацію "сірих" доходів для чинних та ексдержслужбовців. Про це Gazeta.ua розказав Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації.

"Закон забороняє скористатися цим механізмом, якщо людина була посадовцем, депутатом. Рінат Ахметов був депутатом, а Ігор Коломойський був головою Дніпропетровської ОДА. Такі люди не зможуть подавати декларації, щоб відкрити справжні статки та доходи, але при цьому уникнути покарання", – каже Несходовський.

Також додає: "Цей закон працюватиме, коли в Україні вже буде нормальна податкова система і суди. Зараз вони недосконалі. Це комплексна проблема. Система сама себе не очистить. Потрібен зовнішній контроль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: розпускати Раду поки що немає сенсу

Запит на цей закон був і від бізнесу, який працює за кордоном, каже Несходовський. "Тобто частина бізнесменів скористається цим, щоб сплатити відсоток, і далі не мати проблем з податковою. Є декілька цілей закону – реалізація коштів, які люди заробили в минулому, а тепер хочуть мати офіційне походження капіталів. Бізнес, особливо у 90-х, використовував "сірі" схеми, тому така потреба існує. Друга мета – зробити загальне декларування. Коли люди фіксують майно і доходи. Це в майбутньому дасть можливість податковій висувати претензії людині, якщо сума задекларованих доходів не співпадає з вартістю покупки", – додає експерт.

Верховна Рада 15 червня підтримала закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію капіталів для громадян. Закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити справжні статки та доходи. При цьому уникнути покарання. Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

В Україні з 1 вересня цього року до 1 вересня наступного відбудеться одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб. Також закон передбачає сплату одноразового збору: 5% щодо активів на рахунках українських банків активів; 9% – для розміщених за кордоном. Встановлена ставка у 2,5% щодо номінальної вартості держоблігацій з терміном понад рік, які не можна достроково погасити. Це стосується облігацій, придбаних з 1 вересня 2021-го до 31 серпня 2022 року до подання добровільної декларації. Альтернативою є ставка 3%, яку рівними частинами треба буде виплачувати три роки.

Зараз ви читаєте новину «Податкова амністія: що буде зі статками Коломойського та Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути